Національна школа суддів України

Зустріч з представниками Офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні

17 лютого 2022 року в.о. ректора Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова та Тетяна Фулей провели онлайн–зустріч з представниками Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні – національними менеджерами програми верховенства права та прав людини Наталією Ступницькою, Наталією Бецою та Олександром Сідєльниковим, асистентками проєкту ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя. Фаза ІІ” (далі – Проєкт) Вірою Мартинюк та Алісою Ткачовою.

У ході зустрічі партнери від Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні поінформували про результати підготовчої діяльності до запровадження спільного з Національною школою суддів України Проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя. Фаза ІІ”, зокрема:

– розроблено інструменти для Національної школи суддів України щодо здійснення професійної підготовки суддів з прав людини та підвищено спроможність з просування й зміцнення гендерних компетентностей суддів;

– забезпечено створення та функціонування мережі професійних моніторів із середовища громадянського суспільства відповідно до міжнародних стандартів;

–  підвищено обізнаність фахівців у галузі права щодо новітніх тенденцій розвитку та застосування стандартів захисту прав людини, гендерної рівності та практики Європейського суду з прав людини.

Було детально обговорено плани в рамках цього Проєкту на 2022 рік щодо проведення ряду експертних обговорень із суддями-тренерами НШСУ, які викладають курси, пов’язані із застосуванням Конвекції захисту прав людини та основоположних свобод (ЄКПЛ) і практики Європейського суду з прав людини суддям чотирьох юрисдикцій для опрацювання методичних рекомендацій та подальшого оновлення розроблених раніше навчальних курсів з цієї тематики.

Також сторони обговорили ключові питання щодо проведення двох конференцій: у липні – присвяченій 25-річчю ратифікації Україною ЄКПЛ, а також підготовки та проведення у жовтні цього року міжнародної конференції приуроченої до 20-річчя суддівської освіти в Україні.