Національна школа суддів України

Досвід судового розгляду воєнних злочинів в Україні та Німеччині

22 листопада 2023 року Національна школа суддів України спільно з Міжнародною академією Нюрнберзьких принципів провела для суддів онлайн-вебінар “Обмін досвідом щодо судового розгляду воєнних злочинів в Україні та Німеччині” із метою ознайомлення з практиками розгляду подібних справ у кожній з країн.

Вебінар відкрили вітальними промовами виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та директор Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів Крістоф Сафферлінг. Було відмічено партнерську співпрацю, яка надала змогу українським суддям та їх німецьким колегам обмінятися суддівським досвідом та поглибити свої знання щодо правових механізмів розгляду кримінальних проваджень по вчиненню тяжких воєнних злочинів та можливості притягнення через міжнародні правові інституції до відповідальності країну-агресора.

Фахову дискусію розпочали виступами німецьки експерти – суддя Федерального суду Німеччини Гельмут Крайкер та суддя Вищого регіонального суду Мюнхена Сігрід Дьормер, які в ході своїх презентацій докладно обговорили із суддями практику судового розгляду воєнних злочинів у Німеччині та роль Федерального суду Німеччини у національному судовому переслідуванні міжнародних злочинів.

У свою чергу українські експерти – суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова та голова Київського районного суду м. Харкова Світлана Шаренко представили слухачам національний досвід щодо судочинства у кримінальних справах в умовах воєнного стану.

Учасники вебінару мали змогу обмінятися думками з експертами щодо проблемних питань, які виникають при судовому розгляді кримінальних проваджень по воєнних злочинах.