Національна школа суддів України

Набір на курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»

Раді повідомити, що Українська Гельсінська спілка з прав людини в партнерстві з Національною школою суддів України та Освітнім домом прав людини в Чернігові за підтримки Програми USAID «Права людини в дії» розпочинає відбір учасників навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні».

Курс розрахований на суддів, адвокатів та прокурорів, які зацікавлені в поглибленні знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права та дотримання його норм в національній судовій практиці.

Програма навчального курсу включає такі питання:

  • визначення поняття прав людини та міжнародних механізмів їх захисту;
  • джерела, принципи та сфера застосування міжнародного гуманітарного права;
  • кваліфікації збройного конфлікту;
  • режим окупації;  
  • застосування в національних судах норм міжнародного гуманітарного права під час розгляду справ пов’язаних зі збройним конфліктом на території України;
  • співвідношення норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Для участі у конкурсному відборі необхідно заповнити онлайн-заявку за посиланням: анкета учасника конкурсного відбору.

Кінцевий строк заповнення онлайн-заявки: 31 січня 2023 року о 23.59.

Результати конкурсу учасникам будуть повідомлені не пізніше 10 лютого 2023 року.

До проходження навчання цього року будуть запрошені до 40 учасників.

За результатами успішного проходження навчання учасники отримають відповідні сертифікати про його завершення.

Формат та умови навчання

Навчальний курс складається з 3 модулів:

Модуль 1. Введення в міжнародну систему захисту прав людини

Модуль 2. Міжнародне гуманітарне право

Модуль 3. Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Формат проходження навчання – дистанційний (форум, онлайн зустрічі в Zoom, тощо). 

Відібрані учасники будуть зареєстровані на онлайн платформі, де отримають поетапний доступ до навчальних матеріалів модулів. Матеріали кожного модулю складаються з лекцій (відео та текстовий формат), додаткових рекомендованих матеріалів, а також форуму для дискусій та обговорення запропонованих питань.

Під час проходження модулю учасники мають ознайомлюватися з запропонованими навчальними матеріалами, брати участь в обговореннях на форумі та у вебінарах, а також виконувати обов’язкові завдання для перевірки – тестові та письмові.

Учасники мають регулярно відвідувати навчальну платформу (це можна робити в будь-який зручний час, але з дотриманням вимог періодичності), своєчасно ознайомлюватися з лекціями та навчальними матеріалами, брати участь в дискусіях на форумі та виконувати завдання у відведений проміжок часу з дотриманням дедлайнів.

Навчання на кожному модулі супроводжують експерти. Учасники зможуть звертатися до експертів для отримання відповідей на додаткові питання. Експерти під час навчання спілкуються з учасниками за допомогою форуму, на яких, зокрема, й пропонують актуальні питання для обговорення. Також учасники можуть самі формулювати та розміщувати питання на форумі для обговорення з експертами та іншими учасниками. Крім того, експерти проводитимуть вебінари, на яких будуть розглядатися практичні та складні теоретичні питання.

Учасники мають оцінити своє навантаження та розраховувати, що в середньому для навчання їм необхідно буде приділяти не менше 5-8 годин щотижня.

Навчання буде тривати 6 місяців.

Участь у всіх навчальних заходах на платформі онлайн – обов’язкова.

Ті учасники, які не будуть відвідувати навчальну платформу та/або не виконуватимуть практичні завдання, будуть відраховані з курсу без права відновлення. Крім того, відраховані учасники втрачають право брати участь у будь-яких навчальних заходах (курсах, тренінгах, семінарах), що проводяться Українською Гельсінською спілкою з прав людини в подальшому.

З усіх додаткових питань просимо звертатися до координаторки навчального курсу Ольги Семенюк – ел. пошта o.semenuk@helsinki.org.ua, тел. +38050-965-31-47