Національна школа суддів України

Новітня практика Верховного Суду в судовому захисті соціальних прав

18 грудня 2020 року Одеське регіональне відділення НШСУ проводить загальноукраїнський семінар в онлайн-режимі на тему: “Судовий захист соціальних прав: новітня практика Верховного Суду” для суддів апеляційних та окружних адміністративних судів.

З вітальними словами до суддів звернулись в. о. директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова та суддя, голова  П՚ятого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олександр Джабурія. Модератор заходу суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук, доцент Альберт Єзеров ознайомив учасників з метою семінару та представив доповідачів: суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді – доктора юридичних наук, професора Яна Берназюка, Олександра Стародуба, Тетяну Стрелець та професора кафедри конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка, доктора юридичних наук, доцента Олену Бориславську.

До уваги слухачів були представлені тема природи соціальних прав та позитивних обов’язків держави щодо їх забезпечення, а також розгляд питання конституційного права на соціальний захист в Україні у світлі положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Судді Верховного Суду обговорили з колегами практику розгляду Верховним Судом пенсійних та інших соціальних спорів окремих категорій громадян, спорів щодо захисту прав осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, та спорів щодо одноразової грошової допомоги військовослужбовцям.

Кожна запропонована тема викликала жваву дискусію між учасниками, що свідчить про актуальність питань і необхідність такого формату спілкування й обговорення проблем судочинства.