Національна школа суддів України

Обговорення механізмів ефективного захисту прав, свобод та інтересів особи в адміністративному судочинств

24 серпня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар “Механізми ефективного захисту прав, свобод та інтересів особи в адміністративному судочинстві: питання правозастосування” для суддів окружних адміністративних судів, помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів в режимі онлайн у застосунку “Zoom”. 

Навчальний захід відкрив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор Михайло СМОКОВИЧ, який наголосив на безперервність роботи суду, незважаючи на воєнний стан. Підкреслив роль адміністративних судів у захисті соціальних прав людей та зростання кількості спорів за 2023 рік. Побажав суддям керуватися принципами верховенства права задля зміцнення незалежності держави.

Директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ ознайомив з тематикою семінару та правилами проведення семінару в режимі онлайн, представив викладачів та поздоровив слухачів з Днем Незалежності України та побажав активної співпраці задля спільних дій щодо ефективних механізмів судового захисту. 

Модерував семінар  директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ.

На початку заходу суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр СИТНИКОВ зосередив увагу слухачів на правових засадах діяльності адміністративних судів та доступності судових процедур в умовах воєнного стану.

Про переваги адміністративного судочинства як механізму ефективного захисту прав, свобод та інтересів особи розповів суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, професор Ян БЕРНАЗЮК.

Актуальною і корисною була лекція судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидатки юридичних наук Ірини ВЕРБИ щодо судового розсуду як позитивного обов’язку.

Велику зацікавленість у слухачів викликала лекція судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, докторки юридичних наук, професорки Наталії КОВАЛЕНКО, яка розглянула актуальні питання розгляду соціальних спорів (в тому числі про призначення і перерахунок пенсій військовослужбовцям і поліцейським).

Наприкінці семінару суддя, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій СУХОВАРОВ ознайомив учасників із актуальною судовою практикою в питаннях-відповідях при розгляді адміністративних справою.

Під час семінару учасники мали можливість отримати відповіді на свої запитання.

Наприкінці семінару, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.