Національна школа суддів України

Організація ефективної роботи секретарів судових засідань

23–27 вересня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Підготовку відкрили в. о. директора регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Володимир Поплавський і заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, які представили викладачів, ознайомили з тематикою і регламент заходу, а також розповіли про інтерактивні методи навчання слухачів, які застосовуються в Національній школі суддів України.

На початку заходу суддя Ганна Майна розглянула загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах і особливості процедури передачі справ на архівне зберігання.

Актуальною буде інтерактивна лекція кандидата юридичних наук, доцента Ганни Блінової, яка ознайомить слухачів із вимогами Закону України “Про запобігання корупції” і зосередить увагу на питанні щодо електронного декларування доходів.

Суддя Катерина Лукінова розкриє питання щодо доказів і доказування у цивільному провадженні в суді першої інстанції.

На процесуальні засади діяльності секретарів судового засідання, методику роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ і основні вимоги до складання та оформлення процесуальних документів, судових викликів, поштових відправлень і запитів суду зверне увагу суддя Тамара Юрлагіна.

Суддя Максим Таус залучить учасників до обговорення важливих питань щодо напрямків реформування судової системи, а від судді Ірини Єдаменко вони дізнаються про європейську систему захисту прав людини та правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду і детально зупиниться на психологічних аспектах спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду і покращенні навичок спілкування з людьми з особливими потребами.

Корисною для професійного зростання буде заняття з використанням відеофільмів про фіксацію судового процесу за допомогою технічних засобів і під час проведення відеоконференції за допомогою програмного забезпечення “TrueConf”, яке проведе керівник регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергій Овчаров.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова розпочне заняття з роз’яснення положень Закону України “Про інформацію”, а також ознайомить слухачів з основними правилами поведінки журналістів у залі судового засідання та у приміщенні суду.

Цікавою для використання в роботі буде лекція і практичне завдання доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів.

Повний текст програми підготовки секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.