Національна школа суддів України

Навички встановлення співвідношення між внутрішнім переконанням і дослідженими доказами

27 вересня 2017 року в місті Вінниці Національна школа суддів України спільно з Вінницьким апеляційним адміністративним судом з метою підвищення рівня кваліфікації суддів провела тренінг: “Докази і доказування в адміністративному судочинстві”.

Вітальними словами тренінг відкрили проректор Наталія Шукліна та голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин.

Модератор тренінгу –  головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Василь Андрійцьо визначив мету тренінгу,  окреслив його навчальні цілі та розповів про новели проекту Кодексу адміністративного судочинства України.

Питання щодо особливостей доказування в адміністративному судочинстві розкрив суддя Василь Ільков.

Суддя Алла Руденко обговорила із суддями питання щодо порядку надання доказів учасниками адміністративного процесу та витребування доказів судом. Викликало зацікавленість актуальне питання щодо забезпечення доказів і розгляд заяв про неприйнятність доказів. Поповненню практичного досвіду суддів сприяли опрацювання питання щодо особливостей дослідження доказів, правил оцінки та закріплення доказів у судовому рішенні.

Жваве обговорення та дискусію викликав перегляд підготовленого відеоролика.

У ході тренінгу судді здобули навички встановлення співвідношення між внутрішнім переконанням і всебічним, повним і об’єктивним дослідженням доказів із дотриманням принципів незалежності, допустимості та достовірності; аналізу відомостей, що підтверджують або спростовують наявність обставин, які підлягають доказуванню; поділу доказів на допустимі та недопустимі.

Учасники тренінгу мали нагоду навчитись визначати необхідний вид експертизи для правильного вирішення справи, формувати перелік необхідних  питань для  експертного вирішення та обґрунтовано застосовувати у своїх судових рішеннях  висновки Європейського суду з прав людини.