Національна школа суддів України

«Реанімаційні» реформи - Майбутніх законників навчатимуть довше й безпосередньо в НШС // Закон і Бізнес

Закон і Бізнес


«Реанімаційні» реформи

Майбутніх законників навчатимуть довше й безпосередньо в НШС


№39 (1181) 27.09—03.10.2014

На минулому тижні в Національній школі суддів обговорювали співпрацю з міжнародними проектами та організаціями, які опікуються підтримкою суддівського навчання в нашій країні. Серед іншого йшлося про законодавчу ініціативу, яка має збільшити строк підготовки майбутніх суддів, та про зосередження останньої безпосередньо в НШС.


Так, під час зустрічі ректора НШС Миколи Оніщука з директором з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Кристосом Джакомопулосом обговорювалася реформа юстиціарної сфери та, зокрема, питання запропонованих законодавчих змін щодо зміцнення інституційної спроможності школи.

Як зазначають у прес-службі НШС, її ректор повідомив про новели проекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розробленого громадськими експертами в рамках «реанімаційного пакета реформ» за участю Міністерства юстиції. Зокрема, у документі відображені підходи та бачення НШС щодо збільшення строку підготовки кандидатів на посади суддів, зосередження такої підготовки безпосередньо в НШС, діяльністю якої має опікуватися Рада суддів.

М.Оніщук також поінформував про інституційну розбудову НШС та заходи, яких уживає її керівництво для зміцнення, покращення системи суддівської освіти, її переходу до дистанційних форм навчання та запровадження нових, основаних на переданні навичок, методик викладання, включаючи психологічну підготовку суддів. Водночас, за словами ректора школи, запозичення передового досвіду є вкрай необхідним для формування належного рівня суддівської освіти та реформування судової системи. Він відзначив, що з боку міжнародних організацій є розуміння того, що професіоналізм судді та суддівська освіта є одним із ключових елементів для якісних перетворень правосуддя в Україні.

Своєю чергою К.Джакомопулос констатував, що, на жаль, з огляду на соціально-політичну ситуацію проведення судової реформи в Україні не є пріоритетним. Водночас він підтвердив, що Рада Європи, як і раніше, готова надавати Україні посильну допомогу в реформуванні судової системи. Адже вдосконалення системи підготовки кандидатів матиме позитивний вплив на ефективність українського правосуддя.

Днем раніше М.Оніщук обговорив результати співпраці та плани щодо проведення спільних заходів з директором українсько-канадського проекту «Освіта суддів — для економічного розвитку» Доналдом Чіассоном.

Під час зустрічі, серед іншого, порушувалося питання допомоги проекту у створенні «електронної школи», концепцію якої вивчали фахівці Національного суддівського інституту Канади, а рекомендації вже передані українській стороні. Домовилися про подальшу співпрацю в цьому напрямку для визначення необхідних технічних і фінансових кроків.

У свою чергу Д.Чіассон висловив підтримку починанням та устремлінням НШС і наголосив на необхідності подальшої співпраці, зокрема у сфері розроблення стандартизованих програм підготовки суддів. Також проект сприятиме участі провідних фахівців Національного суддівського інституту Канади в науковому процесі Національної школи суддів України.