Національна школа суддів України

Суддів навчатимуть по-новому // Юридична газета

Суддів навчатимуть по-новому



Класичні лекції, які до недавнього часу складали основу в навчальному процесі більшості навчальних закладів, більше не практикуватимуться у Національній школі суддів України, оскільки не дають бажаних результатів. На заміну їм прийдуть інтерактивні, практично зорієнтовані методи освіти.

Про це зазначив ректор НШСУ Микола Оніщук під час IV міжнародної науково-практичної конференції «Національні стандарти суддівської освіти та найкращі міжнародні практики в дії».

«В НШСУ проходять міні-лекції, робота в малих групах, аналіз кейсів, навчальні відеофільми, тренінги, семінари. Крім того, судді мають можливість особисто обирати теми і заходи для підвищення кваліфікації. Таким чином, в Школі впроваджуються нові стандартизовані навчальні програми», - зауважив ректор.

Відео-кейси – нова віха в навчанні суддей України

Однією з дієвих інтерактивних форм навчання суддів в НШСУ є використання при викладанні навчального курсу відео-кейсів. Це такі собі відеозафіксовані імпровізовані розгляди судових справ різного напрямку, знятих за участю «акторів» з числа представників суддів та співробітників апарату Національної школи суддів України. Про це у коментарі «Юридичній Газеті» повідомила Галина Юровська, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, суддя ВССУ у відставці, під час під час IV міжнародної науково-практичної конференції «Національні стандарти суддівської освіти та найкращі міжнародні практики в дії».

«Цей процес дуже захоплює: написання сценарію, підбір «акторів», розподіл ролей, постановка, сцени… Ці всі постановки розроблені за участі суддів та працівників апарату НШСУ. До них дуже ретельно готувалися. На мою думку, використання таких відео-кейсів в навчальному процесі суддівської спільноти неабияк сприяє закріпленню навчального матеріалу. Суддя-початківець, розглядаючи аналогічну справу, навіть якщо візуально згадає цю постановочну справу, - він зорієнтується, в якому напрямку йти, як розглядати справу, яке рішення приймати», - каже пані Юровська.

Навчальний курс, з використанням таких відео-кейсів, розроблено за методикою формування практичних навичок у суддів за національними стандартами суддівської освіти. Він є інноваційним продуктом і складовою частиною стандартизованої програми підготовки суддів, які мають невеликий досвід роботи. Цей курс результат командної роботи суддів та працівниківНаціональної школи суддів України за допомоги канадських експертів.

«Одним з найбільш видовищних, цікавих моментів цих методів є те, що судді можуть не просто засвоїти суддівські навички, а подивитися на себе з боку та врахувати на майбутнє усі позитивні та негативні моменти», - додає вона.

Під час конференції були представлені численні слайди відео-кейсів з цікавими справами. Тут розглядалися справи про гендерну нерівність, земельні спори, розлучення та ін. Варто відмітити, що особливу увагу присутніх викликали кейси щодо втручання журналістів в судовий процес. Численні ролики демонстрували невихованість журналістів та голосне втручання їх, разом з оператором, в судовий процес. У відеоролику, котрий був продемонстрований на Конференції, журналіст, всупереч зауваженням, продовжує знімати та коментувати процес розлучення відомого політичного діяча. З іншого відео глядачі могли бачити, як судді чоловічої статі, прибічники гендерних розбіжностей, вказували жінкам на їх очевидні недоліки, котрі зовсім не стосувалися професійної сфери.