Національна школа суддів України

Ужгород став майданчиком для обговорення європейської практики судочинства // Ужінформ

Служителі Феміди областей Західного регіону завітали до Апеляційного суду Закарпаття

Служителі Феміди областей Західного регіону завітали до Апеляційного суду Закарпаття

Щоб разом навчитися європейській судовій практиці.


На два дні Ужгород став майданчиком для обговорення європейської практики судочинства. Підвищують рівень своїх знань щодо правових позицій Європейського суду з прав людини – судді Закарпаття та сусідніх областей. За словами правників, судді повинні не лише вивчати європейський досвід, а й застосовувати його у своїй практиці.

Як сказав суддя Міжгірського районного суду, член Ради суддів України Володимир Кривка,"це є не просто данина моді, а вимога, адже ми йдемо до європейської спільноти і запроваджуємо захист прав та інтересів громадян саме на цих стандартах європейського законодавства, європейської практики суду і звичайно ж де основа основ — захист прав людини."

Українці дедалі частіше звертаються за захистом своїх прав до міжнародного судового органу. Сьогодні Україна лідирує за кількістю заяв, які надходять до Європейського суду.

Ганна ФАЗИКОШ, голова Апеляційного суду Закарпатської області: "На сайті Мінюсту є більше восьмисот рішень, у яких констатовані порушення щодо України. Наприкінці 2016-початок 2017 року у нас значно збільшився приріст рішень, у рамках яких було констатовано порушення прав людини. Найчастіше порушення ст. 6 яка регламентує право на справедливий суд."

У вересні Україна відзначить 20-річчя з моменту підписання Європейської конвенції з прав людини. Втім, донедавна охочих застосовувати положення цього документу серед суддів — було не багато.

Оксана ПОЛЬНА, організатор заходу, директор Львівського регіонального відділення НШСУ:"Якщо в декількох словах сказати про відношення до Конвенції, про статистичні дані якщо навести, то коли у 2014 році ми тільки розпочинали впроваджувати декілька лекцій, семінари робили, то дуже скептично судді були налаштовані."

Навчання для суддів відбулося на базі Апеляційного суду Закарпаття. Учасники мали змогу поспілкуватися і з правниками зі Страсбургу під час відеоконференції.

БІЛЬШЕ — у ВІДЕО від УжІнформу: