Національна школа суддів України

В Україні триває судова реформа //ВЕЧІРНІ НОВИНИ

В Україні триває судова реформа. В умовах гострого дефіциту суддів в країні готують якісно нових претендентів на посади служителя Феміди. Відбір кандидатів жорсткий, а серед головних критеріїв – знання закону, моральні якості та доброчесність. Сьогодні випускники Національної школи суддів отримали свідоцтва про закінчення спеціальної підготовки.

У Харківському апеляційному суді зібрались близько півсотні юристів, яким сьогодні мають вручити свідоцтва випускників Національної школи суддів. Серед претендентів був дуже жорстокий відбір – каже проректор. Протягом 9 місяців кандидати підтверджували готовність до виконання функцій суддів, проходили конкурс на знання права та свої особисті моральні якості.  А їх доброчесність перевіряла Вища кваліфікаційна комісія.

Володимир Мазурок, проректор Національної школи суддів України

Вони дуже вмотивовані, дуже енергійні і дуже доброчесні. Те, як вони показують свої стремління до підготовки, до отримання нових знань, до  нових навичок і нових умінь, ми бачимо, що вони готові до виконання повноважень суддів.

Правники пройшли не лише курси теорії, але й стажувались у судах усіх юрисдикцій – кримінальному, господарському, адміністративному. Про фаховість практичної підготовки свідчить те, що у понад семи сотень слухачів по всій Україні були півтисячі суддів-наставників, які, в свою чергу, пройшли спеціальні тренінги. Володимир Мазурок каже – судова реформа вивільнила чимало вакансій для носіїв мантій нового покоління.

Володимир Мазурок, проректор Національної школи суддів України

Ось ці молоді, так скажемо, майбутні судді, вони мають забезпечити уникнення кадрового дефіциту і прийти в суди, щоби бути обличчям нового правосуддя, це будуть нові обличчя в системі правосуддя, вона має змінюватися в кращу сторону, і ефективність здійснення системи правосуддя справедливого має зростати.

Студенти – колишні прокурори й адвокати, вивчали практику Європейської конвенції, Європейського суду з прав людини, проходили тренінги з комунікації та суддівської етики та стажування у діючих судах. Сподіваються, що всі ті навички, які вони здобули під час навчання, зможуть використати у майбутньому. А зараз чітко уявляють, яким має бути сучасний суддя.

Світлана Цибульська, випускниця Національної школи суддів України

Гуманний, який вирішує долю людей відповідно до верховенства права, і до внутрішних переконань, незалежний,чесний,  справедливий.

Олександр Поляков, випускник Національної школи суддів України

Сучасний суддя, перш за все, має викликати довіру. Сучасний суддя має цікавитись  всіма новинами законодавства, йти у ногу з часом та повинен розвиватись – якщо слідкує за всіма новелами, це запорука того, що рішення буде якісним і справедливим.

Загалом в Україні 371 кандидат на посаду судді отримав сьогодні свідоцтво про завершення спеціальної підготовки. Згодом – кваліфікаційний іспит. За його результатами претенденти на мантію зможуть виборювати посаду у місцевих судах на конкурсі, який оголосить Вища кваліфікаційна комісія.

Володимир Мазурок, проректор Національної школи суддів України

Ми впевнені, що ті знання нові, які вони отримали, навички і вміння в процесі підготовки, які вони отримали під час навчання в школі, вони будуть реалізовані якраз для того, щоб в Україні було справедливе судочинство.

Оксана Кириченко, Олена Хінчик.

Посилання на канал ВЕЧІРНІ НОВИНИ

Оригінал новини