Національна школа суддів України

Кредитні спори: актуальна судова практика

29 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн–семінар для суддів Проблемні питання, що виникають при розгляді справ з кредитних правовідносин”.

Усеукраїнський онлайновий семінар розпочав проректор  Володимир Мазурок, який у вступній презентації наголосив на його актуальності та звернув увагу, що Національна школа суддів України у своїй діяльності приділяє належну увагу судовій практиці, зокрема, розгляду кредитних спорів. Для цього розробляються відповідні тренінги та інтерактивні лекції.

Олена  Умнова, яка виконує обов’язки керівника відділом підготовки викладачів (тренерів) організовувала та координувала роботу цього дистанційного заняття суддів протягом усього дня.

Для проведення всеукраїнського онлайнового заняття доповідачами залучено висококваліфікованих спікерів – суддю Конституційного суду України, Галину Юровську, суддів Верховного Суду Дмитра Гудиму, Ольгу Ступак, Василя Крата й  Сергія Погрібного.

Протягом онлайн–семінару було розглянуто основні підходи до вирішення актуальних практичних питань, які виникають у правовідносинах банків і позичальників, зокрема щодо:

  застосування  строків у кредитних правовідносинах: практика Великої палати Верховного Суду;

  заборгованість за кредитними договорами, звернення стягнення на предмет іпотеки;

  недійсність кредитних правочинів;

  визнання поруки припиненою: питання правозастосування;

  звернення стягнення на предмет іпотеки.

Окрему увагу Галина Юровська звернула на застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді спорів, що виникають з кредитних правовідносин.

Доповідачі відповідали на запитання колег і виявляли інтерес до тих ситуацій, які сьогодні турбують суддів у процесі розгляду кредитних спорів.