Національна школа суддів України

Актуальні питання забезпечення безпеки та громадського порядку в судах

7 травня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь у онлайн–конференції “Вдосконалення роботи судів через впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки”, організованій Проєктом Європейського Союзу “Право-Justice” в рамках нової фази Ініціативи “Модельні суди”.

Відкрили онлайнову конференцію міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант – модераторка конференції, тимчасовий виконувач обов’язків Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, голова Служби судової охорони Валерій Бондар і проректор Володимир Мазурок.

Проректор за допомогою презентації поінформував учасників та учасниць конференції про напрямки роботи та міжнародний досвід Національної школи суддів України з підготовки висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя з питань організації безпеки в судах. З цією метою у 2021 році було розроблено спеціальний тренінг “Забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників апаратів судів. Громадська безпека”, який був успішно апробований та проведений для співробітників територіальних управлінь Служби судової охорони в Києві, Чернівецькій, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Одеській областях, на яких пройшло підготовку 139 співробітників і співробітниць.   У 2021 році було проведено 11 онлайн–круглих столів про функціонування Служби судової охорони в системі правосуддя України.

Під час конференції міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС “Право–Justice” довели основні напрямки впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки, організаційні та психологічні аспекти особистої безпеки суддів і працівників апаратів судів. Було також презентовано брошуру щодо системи повідомлення про інциденти порушення безпеки в судах.

Окрім цього, у ході жвавої дискусії представники українських судів та Служби судової охорони поділилися власним досвідом реалізації модельних рішень, пов’язаних із безпекою в судах.