Національна школа суддів України

Дистанційна допомога суддям

17 листопада 2021 року Національна школа суддів України у співпраці зі cпільним проєктом Ради Європи та Європейського Союзу Посилення доступу до правосуддя через несудові механізми правового захисту для потерпілих від дискримінації, злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі в країнах Східного партнерства провела офіційне онлайн–відкриття дистанційного курсу для суддів: Боротьба з мовою ворожнечі”.

Дистанційний курс офіційно відкрили проректор Національної школи суддів України  Володимир Мазурок і представниця відділу з питань боротьби з мовою ворожнечі Ради Європи Земфіра Кондур, яка відзначила плідну співпрацю з Національною школою суддів України, ефективну роботу тьюторів. Вона повідомила, що 25 суддів увійшли до  першої групи слухачів і слухачок курсу, який був створений для юристів і розміщений на платформі HELP. Дистанційний курс судді  будуть проходити до 12 грудня 2021 року.

У вступній презентації Володимир Мазурок зазначив, що Національна школа суддів України активно розвиває дистанційне  навчання як одну із новітніх форм підготовки суддів. Він підкреслив важливість ролі національних суддів у застосуванні Конвенції та практики Європейського суду для запобігання порушень прав людини. У цьому напрямку є корисною співпраця  зі спільним проєктом Ради Європи та Європейського Союзу, за допомогою якого пілотний дистанційний курс програми Ради Європи HELP з питань мови ворожнечі було адаптовано до українського контексту та законодавчої бази.  

Юрист Секретаріату Європейського  суду з прав людини Дмитро Третьяков презентував напрацювання Європейського суду у сфері боротьби з мовою ворожнечі.

З можливостями для підвищення потенціалу суддів за допомогою Європейської програми навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP) ознайомила Крістіна Хохлова, координаторка проєкту HELP, яка зазначила, що програма HELP спрямована саме на надання високоякісних і індивідуалізованих інструментів підготовки для всіх європейських юристів.

Тьюторки дистанційного курсу Катерина Котельва та Ірина Федорович відзначили практичну спрямованість запланованих онлайн–вебінарів, які пройдуть судді та акцентували увагу, що вони отримають навички бачення та ідентифікації мови ворожнечі, зрозуміють її відмінність  від інших незаборонених висловлювань, обговорять проблематику відсутності законодавчого визначення самого поняття мова ворожнечі. Судді вивчать як коректно застосовувати практику Європейського суду щодо мови ворожнечі в українській судовій практиці. Тьюторки наголосили на важливості правильного розуміння співвідношення свободи вираження поглядів та боротьби з мовою ворожнечі.

Заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), координаторка дистанційного навчання для суддів Тамара Закревська надала інформацію щодо організаційних питань проходження дистанційного курсу.