Національна школа суддів України

Обмін досвідом і викликами, які пов’язані із захистом прав у контексті ВІЛ і супутніх захворювань

11 листопада 2021 року розпочало роботу третє онлайн–засідання Східноєвропейського та центральноазіатського регіонального форуму суддів з питань ВІЛ, прав людини та законодавства, яке організоване та проводиться ПРООН у співпраці з Національною школою суддів України, національними та регіональними партнерами із країн східноєвропейського та центральноазіатського регіонів.

У вітальній презентації на початку роботи Форуму проректор  Володимир Мазурок звернув увагу на значення належної судової підготовки для створення простору ефективного захисту прав людини. Національна школа суддів України до програм підготовки суддів систематично включає вивчення застосування положень Європейської конвенції та практики Європейського суду. Серед завдань стратегічного розвитку української суддівської освіти передбачені розвиток вивчення та впровадження досвіду суддівських шкіл країн Європейського Союзу та Північної Америки в підготовці суддівських кадрів, поглиблення міжнародної співпраці, упровадження кращого досвіду врахування комплексного інтегративного підходу, використання новітніх форм і методів, розширення варіативності тематики, практично орієнтованих методів суддівської освіти. Також в суддівській освіті запроваджуються зустрічі за сплином певного часу після завершення кримінальних проваджень, залученість у програми ресоціалізації, спільні проєкти та програми з інституціями, “дружніми до правосуддя”. Працівники Національної школи суддів України, українські судді активно долучилися до організації та проведення попередніх двох засідань Східноєвропейського та центральноазіатського регіонального форуму судів з питань ВІЛ, прав людини та законодавства.

Українська установа суддівської освіти відповідно прийняла запрошення ПРООН приєднатися до спільної організації та проведення третього Форуму.

Сесію відкриття третього онлайн–засідання Східноєвропейського та центральноазіатського регіонального форуму суддів модерували суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Микола Мазур та представник Регіонального центру ПРООН в місті Стамбулі, Туреччина, Амітраджіт Саха.

У цій сесії Форуму виступили керівник Регіонального центру ПРООН в місті Стамбулі, Туреччина Герд Трогеманн,  директор подрозділу з ВІЛ, здоров’я та розвитку ПРООН у місті Нью–Йорку, Сполучені Штати Америки Мандіп Далівал, заступник Постійного представника ПРООН в Україні Манал Фуані, голова координаційної ради благодійної  організації “100% життя” (Україна) Дмитро Шерембей та було озвучено промову радника Об’єднаної  програми ООН по СНІДу (ЮНЭЙДС) у Східній Європі та Центральній Азії професора Мішеля Казачкіна.

На засіданнях цьогорічного Форуму суддям буде надано можливість професійно обговорити останні наукові, медичні та епідеміологічні відомості, міжнародні та регіональні рекомендації, соціальні і структурні фактори, які підвищують уразливість людей, які живуть з  вірусом імуннодефіциту людини (ВІЛ), судових і законодавчих заходів, які вживаються у відповідь на ВІЛ, відповідні правові норми національного, регіонального  та міжнародного рівнів, а також обмінятися досвідом і викликами, які пов’язані із захистом прав у контексті ВІЛ і супутніх захворювань.

Судді Оксана Коваль та Олена Волкова будуть модераторками відповідних сесій та активними учасницями обговорень питань Форуму.

Представники установ суддівської освіти та співробітники офісів ПРООН та інших міжнародних організацій, зокрема, з України, Грузії, Молдови, Казахстану, Киргизії, Таджикистану й Узбекистану, судді з досвідом розгляду судових справ, пов’язаних  із ВІЛ, які віддані принципам прав людини та просувають судову практику у сфері ВІЛ, беруть участь у роботі Форуму.