Національна школа суддів України

Особливості забезпечення особистої та громадської безпеки в судах

5 травня  2021 року Національна школа суддів України спільно зі Службою судової охорони провела онлайн–тренінг для співробітників Територіального управління Служби судової охорони в Одеській області “Забезпечення особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів. Громадська безпека”.

Розпочали тренінг проректор Володимир Мазурок, заступник начальника управління фізичного захисту, організації безпеки суддів та підтримки центрального органу управління Служби судової охорони Дмитро Мацишин і директор Одеського регіонально відділення Володимир Пироговський.

У вступній презентації Володимир Мазурок зазначив, що відповідно до спільного Меморандуму Національна школа суддів України та Служба судової охорони здійснюють співпрацю в розробленні та впровадження планів, програм і методик з підготовки співробітників Служби, координують і спільно проводять семінари, круглі столи, конференції, тощо з актуальних питань забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах. Викладачі, які підготовлені для проведення занять, уміють застосовувати сучасні інформаційні технології викладання (працювати з PowerPoint та іншим програмним забезпеченням і різноманітним комп’ютерним обладнанням), розуміють суть і володіють методикою дистанційної, зокрема, онлайн–підготовки та прагнуть оволодівати необхідними знаннями та навичками.

Тренерська команда, до якої ввійшли суддя Максим Ходаківський, заступник начальника управління Дмитро Мацишин, заступниця голови Громадської організації “Всеукраїнська асоціація судових прес–секретарів” Оксана Лисенко  та заступниця начальника  відділу спеціальної підготовки Діана Сніцаренко успішно презентували лекції, проводили практичні вправи та відповідали на питання учасників онлайн–тренінгу.

Під час тренінгу співробітники Служби оволоділи теоретично–практичними особливостями забезпечення особистої та громадської безпеки. Вони змогли вдосконалити свої вміння та навички щодо основних понять забезпечення безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів. Командир відділення взводу швидкого реагування Андрій Космінський узяв участь в обговоренні питання про дії його підрозділу в разі захоплення заручників у будівлі одного із  місцевих судів області. Його колега Олександр Вишневський відповів на запитання викладачки Оксани Лисенко про заборонені дії в разі виявлення підозрілого предмета біля будівлі місцевого суду, тощо.  

Інтерактивність онлайнового заняття було ускладнено використанням співробітниками Служби багатьох технічних засобів зв’язку.  Тому в ході підбиття підсумків учасники тренінгу висловлювали нагальну потребу у проведені онлайнових занять.