Національна школа суддів України

Підготовлено викладачів практикуму про судову дискрецію

6 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–тренінг викладачів (тренерів) семінару–практикуму для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів “Судова дискреція в адміністративному судочинстві”.

Онлайновий тренінг відкрили проректор Володимир Мазурок і викладач–науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Терлецький. У вступній презентації проректор звернув увагу суддів на удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації тренерів (викладачів), як компонент стратегічного розвитку Національної школи суддів України.

Модератор курсу Олександр Терлецький зазначив мету розробленого семінару–практикуму, окреслив його основні завдання, методи, правила роботи та з’ясував очікування від онлайн–тренінгу.

Тренінг для тренерів провели судді Світлана Головчук, Ірина Верба та Олена Терлецька.

До початку дискусії судді ознайомились із експрес–опитуванням,  обговорили спірні питання. У ході заняття учасники та учасниці онлайн–тренінгу розглянули питання визначення поняття судового розсуду (дискреції),  розсуду в матеріальному та процесуальному праві, визачили межі суб’єктивного в судовому розсуді. Окремо акцентувалась увага на позиції практики Європейського суду та дискреції при розгляді адміністративної справи за Кодексом адміністративного судочинства України. Фінальним блоком питань, що були розкриті, стали теми інстанційного (апеляційного та касаційного) судового розсуду.

За результатами проведеного онлайн–тренінгу підготовлено тренерів для проведення семінару–практикуму.

На завершення онлайн–заняття Володимир Мазурок наголосив на важливості забезпечення єдиного підходу в дотриманні методології викладання семінару–практикуму.