Національна школа суддів України

Підтримка вразливих користувачів суду

29 квітня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь у відкритті навчального онлайн–курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, організованого Проєктом Європейського Союзу “Право-Justice” в рамках Ініціативи “Модельні суди”. Програма курсу розроблена міжнародними та національними експертами і складається із 8 вебінарів, які проходитимуть з періодичністю двічі на тиждень протягом квітня–травня.

За результатами конкурсного відбору до участі у проходженні курсу відібрано 26 учасників і учасниць, серед яких судді, працівники апаратів судів, представники Національної поліції України та системи безоплатної правової допомоги.

Метою курсу є вишкіл тренерів для роботи із вразливими потерпілими та свідками, які в подальшому як наставники (тренери) зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам.

Відкрили перше онлайнове заняття тренерів голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко, заступник голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, виконувач обов’язків директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант і проректор Володимир Мазурок.

Проректор за допомогою презентації довів до відома учасників та учасниць положення Концепції національних стандартів суддівської освіти в Україні та стратегічні напрями розвитку суддівської освіти, в яких важлива роль відводиться підготовці викладачів (тренерів), підвищення рівня їхньої кваліфікації. Робота з викладачами в Національній школі суддів України є постійною та послідовною. Вона супроводжується методологічною підтримкою (тренінгами, семінарами, методологічними школами, засіданнями груп, тощо).

Програма онлайн–курсу сформована із інтерактивних дискусій, презентацій, вивчення кейсів, пленарних обговорень, вивчення питань, зокрема, “Концепції віктимізації, необхідність підтримки потерпілих та свідків”.