Національна школа суддів України

Підвищення ефективності захисту прав та інтересів осіб

1 листопада 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн–підготовки  суддів окружних адміністративних судів декількох областей та міста Києва.

Перед початком дистанційних занять до суддів звернулися проректор Володимир Мазурок, начальник відділу підготовки суддів  Іван Балаклицький і директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У вступній презентації проректор відзначив, що модернізація та розвиток суддівської освіти постійно реагують на суспільні процеси, які відбуваються в Україні та світі. Тижневу онлайнову підготовку суддів окружних адміністративних судів вперше організували та проводять спільно відділ підготовки судів і Харківське регіональне відділення. У програмі занять значне місце відведено застосуванню Європейської конвенції та практики Європейського суду, адже саме національні суди відіграють вирішальну роль у запобіганні порушень прав людини. Відповідне місце у програмі тижневої підготовки відведено спеціальним питанням адміністративного судочинства. Дистанційні заняття будуть проводити судді Верховного Суду, науковці та представники проектів міжнародної технічної допомоги.

Національна школа суддів України традиційно застосовує інтерактивні форми занять. Відповідно до положень статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” передбачено проведення онлайн–тренінгів  “Основи саморегуляції та її роль в адаптації до діяльності судді” (модератор – заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк) та “Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом” (модератор – заступник начальника відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Олександр  Іщенко).

Розпочала онлайнові заняття суддя Вищого адміністративного суду України Любов  Гончар, яка проаналізувала питання судового контролю за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у сфері архітектури, містобудування.

Викладачка Національної школи суддів України Наталія Ахтирська надала суддям рекомендації з питань запобігання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Золотніков детально зупиниться на актуальних питаннях розгляду справ адміністративної юрисдикції Великою Палатою Верховного Суду.

Судді Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Олена Губська, Володимир Кравчук розкриють відповідно правові позиції Верховного Суду щодо розв’язання спорів за позовами з питань прийняття, проходження та припинення  публічної служби та практику Верховного та Європейського судів  щодо застосування строків в адміністративному судочинстві.

Судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк і Сергій Уханенко зосередять увагу колег відповідно на критеріях ефективності захисту адміністративним судом прав та інтересів  особи від порушень з боку суб’єкта владних повноважень і практичних аспектах застосування практики Європейського суду.

Менеджерка проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірина Кушнір висвітлить питання застосування Конвенції та практики Європейського суду при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві та ознайомить суддів з рішеннями цього суду проти України.

Увагу колег на принципи адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини та судове застосування їх у світлі практики Європейського суду зосередять голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев та суддя цього ж суду Василь Ільков, який також розкриє питання дослідження доказів в адміністративному судочинстві.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков обговорить з колегами особливості підготовки та обґрунтування судових рішень залежно від форм судочинства.

Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксана Кабиш запропонує для вивчення актуальні питання щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Усі викладачі, яких залучено до проведення онлайнових занять будуть відповідати на запитання колег у чатах і озвучених у ході підготовки.