Національна школа суддів України

Підвищення ролі та значення викладачів у підготовці майбутніх суддів

19 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–тренінг для тренерів, які будуть проводити з кандидатами на посаду судді тренінги “Підготовче провадження у господарському судочинстві” та “Відповідальність за порушення господарських зобов’язань”.

Онлайн–тренінг відкрив проректор Володимир Мазурок, який у вступній презентації зазначив, що розвиток національних стандартів суддівської освіти, реформування початкової суддівської освіти (спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді) й використання новітніх форм і методів навчання є стратегічними напрямами розвитку суддівської освіти.

Для реалізації Стратегії оновлюється програма спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, розробляються та апробуються нові курси. Тренінги для кандидатів на посаду судді “Підготовче провадження у господарському судочинстві” та “Відповідальність за порушення господарських зобов’язань” було розроблено й апробовано відповідно до національних стандартів суддівської освіти. При цьому зростають роль і значення викладачів для забезпечення єдиного підходу в дотриманні методології їх викладання.

Модерував онлайнове заняття викладач–координатор  відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Потильчак, який окреслив мету та правила роботи під час онлайн–тренінгу.

Викладачами на тренінг для тренерів було залучено суддів Володимира Гевка та Олену Малєєву.

Суддя Володимир Гевко презентував матеріали та озвучив основні підходи до викладання тренінгу “Підготовче провадження у господарському судочинстві”. У ході презентації матеріалів тренінгу судді обговорили питання для експрес–опитування, практичні завдання, обмінялись думками щодо особливостей підготовчого провадження в господарському судочинстві.

Практично корисною була презентація матеріалів тренінгу “Відповідальність за порушення господарських зобов’язань”, яку провела суддя Олена Малєєва. У ході цієї презентації було проведено дискусії щодо вирішення актуальних питань відповідальності за порушення господарських зобов’язань.

Викладачі надали ґрунтовні відповіді на запитання суддів, задані протягом онлайн–тренінгу.