Національна школа суддів України

Практична спрямованість підготовки суддів

15 листопада 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення тижневої онлайн–підготовки суддів місцевих господарських судів.

Проведення дистанційних занять розпочали проректор Володимир Мазурок і начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький.

У своїй вступній презентації Володимир Мазурок зазначив, що одним із концептуальних підходів до суддівської освіти є практична спрямованість підготовки суддів. Національна школа суддів України адекватно реагує на процеси, які відбуваються в Україні та світі. Для забезпечення потреб суддів до програм підготовки включаються теми, які сьогодні є для них актуальними.                      З метою використання новітніх форм і методів розробляються стандартизовані вимоги та методичні рекомендації для проведення онлайн–тренінгів і семінарів, усе більший розвиток набувають дистанційні курси. Протягом тижневої дистанційної підготовки судді зможуть пройти два тренінги, які розроблені та будуть проведені досвідченими суддями  й науковцями. 

Іван Балаклицький детально зупинився на організаційних аспектах проведення онлайнових занять. Він представив викладачів – суддів Верховного Суду у Касаційному господарському суді, суддів місцевих та апеляційних господарських судів, спілкування з якими буде сприяти професійному та особистісному вдосконаленню знань колегами.

Суддя Віталій Уркевич зосередив увагу суддів на особливостях вирішення земельних спорів, сторонами в яких є фермери.

Особливості розгляду справ, які виникають зі спорів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, у своїй презентації висвітлить суддя Юрій Чумак.

Застосування законодавства про банкрутство, зокрема,  Кодексу України з процедур банкрутства розкриє суддя Олександр Банасько .

Актуальні питання господарського договірного права та практику вирішення спорів щодо захисту права власності з колегами обговорять відповідно судді Олена Малєєва та Марина Мишкіна.

До вивчення судової практики з розгляду спорів у сфері банківської діяльності та справ про банкрутство колег залучать відповідно судді Володимир Гевко та Лілія Грабован.    

На важливих питаннях розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності, та щодо відповідальності  за порушення господарських зобов’язань увагу зосередить суддя Олександр Крижний.

Із суддями місцевих господарських судів в інтерактивному форматі буде проведено онлайн–тренінги “Актуальні питання застосування господарського процесуального законодавства” та “Практика розгляду господарськими судами судових спорів, що виникають із кредитних правовідносин”. Зазначені тренінги підготовлено групами досвідчених розробників, які очолив викладач–координатор Олександр Потильчак.