Національна школа суддів України

Провідники якісних змін у сфері правосуддя

19 березня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у  ІІІ Міжнародному судово–правовому форумі “Судова реформа в Україні: європейський вектор”. Захід мав на меті обговорення ключових питань приведення вітчизняного судочинства у відповідність до європейських стандартів.



Участь у Форумі беруть представники судової та законодавчої влади, європейські судді, науковці провідних юридичних вишів України, міжнародні експерти у галузі права, практикуючі юристи.

На обговорення учасників цьогорічного Форуму винесено широкий спектр питань:  вплив Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом на судову систему України; шляхи підвищення ефективності діяльності судової системи; особливості  реформування суміжних інститутів; актуальні питання судової практики та правозастосування у різних юрисдикціях.

На Форумі констатувалось, що побудувати в Україні найбільш вдалу модель судочинства можливо  через вивчення європейського досвіду, так як проблеми з європеїзації права є схожими як для тих країн, що вже стали членами Європейського Союзу, так і для України.

Зазначалось, що законодавчі перетворення у сфері судоустрою можна буде вважати реформую лише в разі їх успішності, та що навіть вони є реформами першого покоління. 

На черзі – реформа суміжних інститутів – адвокатури, прокуратури, системи виконання рішень, реалізувати яку заплановано до кінця поточного року. Також юридична громадськість нині має активно долучитись до роботи над вдосконаленням процесуальних кодексів.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступив із доповіддю Реформа суддівської освіти: стан та завдання.  Ректор зазначив, що увага, час і зусилля у реформі правосуддя в нашій країні переважно було  зосередженні на питаннях незалежності суду. Водночас, нещодавно запроваджені законодавчі зміни, які переглядають підходи до суддівської дисципліни та освіти, можуть дати найбільший приріст якісних змін у сфері правосуддя.

Ректор звернув увагу на те, як внаслідок удосконалення законодавчого регулювання змінилися завдання суддівської освіти та  розповів про кроки, які здійснюються для їх реалізації.  

Микола Оніщук повідомив про заходи, реалізовані Національною школою суддів України з метою перегляду доктрини освіти суддів та шляхи вдосконалення процесу підготовки та підвищення кваліфікації.

Окремо ректор торкнувся питання кваліфікаційного оцінювання суддів, звернувши увагу на необхідність забезпечення в цьому процесу високих стандартів, справедливості та  етичності.