Національна школа суддів України

Публічна комунікація як складова підвищення довіри громадськості до суду

21 травня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь в онлайн–конференції “Забезпечення публічної комунікації судів як складова підвищення довіри громадськості до судової системи”, яку організував і провів  Проєкт Європейського Союзу “Право–Justice” в рамках реалізації нової фази Ініціативи “Модельні суди”.  

Онлайнову конференцію відкрили суддя, голова комітету Ради суддів України з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, начальник пресслужби управління забезпечення діяльності керівництва центрального органу управління Служби судової охорони Костянтин Саділов і головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право–Justice” Поліна Лі.

У вступній презентації Володимир Мазурок зазначив, що Національна школа суддів України у співпраці з проєктами міжнародної технічної допомоги продовжує реалізовувати Концепцію національних стандартів суддівської освіти в Україні з метою підвищення якості судівництва, довіри суспільства до суду, утвердження принципів верховенства права та забезпечення громадянам право на справедливий і неупереджений суд. Проректор відмітив, що офлайнові, онлайнові та дистанційні курси з питань судової комунікації включено до програм спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, суддів, прессекретарів судів, співробітників Служби судової охорони. Для якісного проведення занять Національна школа суддів України постійно та послідовно проводить підготовку викладачів–тренерів у ході тренінгів для тренерів, семінарів, методологічних шкіл, тощо.

У ході роботи конференції міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС “Право–Justice” Ярослав Гвіздак, Жівілє Навіцкайте–Бабкін, Віктор Гальчинський висвітлили різні аспекти ведення внутрішньої та публічної комунікації, стратегічні й кризові комунікації, а також розповіли про європейську практику роботи з медіа та соціальними мережами.  

Учасники та учасниці онлайн–конференції змогли ознайомитися із досвідом комунікаційної діяльності українських судів, зокрема, щодо інформаційно– просвітницької роботи судів з підвищення довіри громадськості до судової системи та результатів реалізації освітніх онлайн–уроків “Право–знати”. 

Свої напрацювання презентували представники Зарічного районного суду міста Суми, Херсонського окружного адміністративного суду, Господарського суду Вінницької області та Червоноградського міського суду Львівської області.

Наступна тематична онлайн–конференція в рамках цієї серії “Розвиток суду через удосконалення робочих процесів та посилення спроможності персоналу” буде проведена 28 травня 2021 року.