Національна школа суддів України

Рекомендації майбутнім суддям: як керувати ходом судового засідання

23 червня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–апробацію тренінгу для кандидатів на посаду судді “Управління залою судового засідання”.

Онлайнову апробацію відкрив проректор Володимир Мазурок, який у вступній презентації зазначив, що тренінг, апробація якого сьогодні проводиться, розроблений відповідно до Концепції національних стандартів суддівської освіти з урахуванням трьох вимірів: знання, навички та вміння, ставлення та цінності, зокрема, розуміння суспільства, його потреб, недопущення дискримінації  за будь якими ознаками. У цьому тренінгу відповідно до Стратегії розвитку суддівської освіти на 2021–2025 роки використовуються новітні методи підготовки дорослої аудиторії.

Викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова визначала мету, завдання тренінгу, окреслила правове регулювання організації та підготовки судового засідання.

Суддя Дмитро Кратко ознайомив учасників та учасниць із особливостями взаємодії працівників апаратів судів і судової охорони. Судді Лариса Радуцька та Максим Ходаківський зосередили увагу слухачів і слухачок на практичних аспектах керування залою судового засідання в цивільній, кримінальній та господарській юрисдикціях. Заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук Андрій Маслюк розкрив психологічні аспекти в діяльності головуючого судді в засіданні під час розгляду судових справ.

Під час онлайнової апробації тренінгу учасники та учасниці виконували практичні завдання, брали участь у рольових іграх, переглядали підготовлені відеоматеріали та презентували результати групового обговорення.