Національна школа суддів України

Теорія та практика застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів

26 лютого 2016 року в місті Харкові Національна школа суддів України спільно з Харківським апеляційним господарським судом провела семінар у формі круглого столу для суддів господарських судів з метою підвищення рівня їхньоі кваліфікації.

У ході круглого столу обговорювалися правові позиції Верховного Суду України у спорах, пов’язаних із застосуванням позовної давності, та питання кваліфікаційного оцінювання суддів, які є на сьогодні актуальними. Діловий настрій роботі семіру задав голова Харківського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Павло Тихий, який звернув увагу його учасників на актуальність питань, внесених до програми кругло столу, участь в роботі якого зголосилися взяти 150 суддів господарських судів Харківської, Сумської, Полтавської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.  

Вітальними словами роботу круглого столу продовжив проректор, суддя Верховного Суду України у відставці Володимир Мазурок.

Спікерами семиінару були Інна Спасибо-Фатєєва, професор кафедри цивільного права №1 Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, доктор юридичних наук; Олег Печений, доцент кафедри цивільного права №1 Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, кандидат юридичних наук; Ніна Кучерук, провідний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, яка зробила презентацію на тему: "Визначення початку перебігу позовної давності у господарських справах за участю прокурора", з якою можна ознайомитися тут.

Судді Сергій Жельне, Людмила Здоровко та Людмила Ушенко взяли участь у тематичній дискусії з питань практики застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів. Олена Овчаренко, асистент кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, кандидат юридичних наук доповіла учасникам круглого столу питання кваліфікаційного оцінювання суддів, зокрема правове регулювання та практику реалізації. На семінарі проректор Володимир Мазурк у своїй презентації розповів про критерії та формат оцінювання судді викладачем (тренером), порядок розробки анкети, форму анкети та методичні рекомендації щодо анкети оцінювання судді за результатами тренінгу, з якою можна ознайомитися тут.

Суддя Апеляційного суду Харківської області Алла Котелевець висвітлила аспекти процедури самооцінювання судді та оцінювання судді колегами - суддями. Учасники круглого столу мали можливість почути відповіді спікерів на актуальні питання та висловити своє бачення щодо питань, які були включені до програми семінару.

Суддя господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко поділилася з учасниками семінару своїми позитивними оцінками з приводу початку практики проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

На завершення круглого столу учасники відзначили його чітку, всебічну організацію та гостинність колективу Харківського апеляційного господарського суду, у приміщенні якого проводився семінар. Кожному судді, який взяв участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.