Національна школа суддів України

Захист права власності

16 квітня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн–семінар для суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації “Інститут права власності в Україні: захист у порядку цивільного судочинства”.

Відкрили семінар проректор Володимир Мазурок та директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У вітальній презентації Володимир Мазурок зазначив, що Національна школа суддів України створює відповідні умови для того, щоб забезпечити реалізацію суддями своїх обов’язків щодо систематичного розвитку умінь і навичок, виконання на належному рівні своїх повноважень у тому суді, в якому суддя здійснює судочинство. Розбудова системи суддівської освіти в сучасних умовах вимагає критичного осмислення досягнутого і зосередження зусиль та ресурсів, про що зазначено у Стратегії розвитку суддівської освіти на 2021–2025 роки, ухваленій в Національній школі суддів України. Саме в цьому документі визначено мету, стратегічні напрями та основні завдання, на виконання яких спрямовано діяльність Національної школи суддів України.  

Лілія Гуцал зауважила, що справи  щодо захисту права власності – одна із найскладніших категорій цивільних справ. Директорка регіонального відділення висловила впевненість у тому, що у зв’язку зі змінами підходів до застосування норм матеріального права Верховним Судом,  обрана тема семінару буде корисною для належного відправлення правосуддя та закликала висловлювати свої очікування та пропозиції, що стосуються проведення всеукраїнського заняття. 

Суддя Конституційного Суду України Галина Юровська розпочала семінар презентацією інтерактивної лекції, яка була присвячена праву власності в юридичних позиціях Конституційного Суду України, які було доведено до відома суддів.

Наталія Сакара, Сергій Погрібний та Ольга Ступак, судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, обговорили зі своїми колегами процесуальні особливості звернення прокурора до суду з позовами на захист державного інтересу; проблеми обрання  правомірного та ефективного способу захисту права власності; захист права власності в сімейних правовідносинах.

Представники наукової спільноти – доктор юридичних наук Олександр Кухарєв і кандидат  юридичних наук Олег Печений, звернули увагу суддів на питання, які виникають під час захисту права власності у спадкових правовідносинах; при визнанні права власності, як способу захисту  цивільних прав; знятті арешту з майна (звільнення з–під арешту) у механізмі захисту права власності судом.

У ході онлайнового семінару проводилися обговорення та  надавалися фахові відповіді на поставлені питання.