Національна школа суддів України

Запуск онлайн–курсу HELP із доступу жінок до правосуддя

8 червня 2021 року проректор Володими Мазурок узяв участь у запуску регіонального онлайн–курсу HELP “Доступ жінок до правосуддя”, який розроблений у рамках програми “Партнерство заради належного врядування”, а саме проєкту “Посилення доступу до правосуддя для жінок, що постраждали від насильства, у шести країнах–членах Східного партнерства”, спільно із Відділом гендерної рівності й програмою HELP Ради Європи та реалізується проектом РЄ “Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні” за фінансової підтримки Плану Дій Ради Європи для України на 2018–2021 роки.

Промовами на відкритті розпочали онлайнову зустріч Голова відділу гендерної рівності Ради Європи Марта Бецера, Координатор проєктів “Партнерство заради доброго врядування” Офісу Генерального директорату програм Ради Європи Аркадій Ситін і заступник голови відділу Генерального директорату ЄК з питань сусідства та переговорів з розширення Ніколас Цендровіч.

Учасники та учасниці онлайн–зустрічі заслухали презентацію проректора Володимира Мазурока щодо результатів і перспектив упровадження курсу HELP з доступу жінок до правосуддя в діяльність Національної школи суддів України. Проректор зосередив увагу на процедурі підвищенні ступеня обізнаності про Конвенцію ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, роботі над посиленням навчально–просвітницької програми з цієї тематики, а також окреслив пріоритети Національної школи суддів України в питаннях підвищення рівня знань українських суддів щодо положень Стамбульської конвенції та стандартів забезпечення гендерної рівності. 

Професорка права Університету Квін Мері м. Лондона Шазіа Чоудрі пояснила, чому доступ жінок до правосуддя важливий для просування прав людини в Європі, підкресливши, що досягнення гендерної рівності є пріоритетним завданням Ради Європи та її держав–членів, які взяли на себе конкретні зобов’язання щодо поліпшення доступу жінок до правосуддя й запобігання та боротьби з насильством стосовно жінок.

Менеджерка програм HELP РЄ Ана Медарска–Лазова та експертка Ради Європи й автор курсу HELP з доступу жінок до правосуддя Елізабет Дюбан презентували загальну програму HELP і зазначений курс HELP – Доступ жінок до правосуддя. Було зазначено, що курс надає вичерпний огляд міжнародних та європейських стандартів щодо прав жінок і гендерної рівності, прецедентного права та належних практик. Це перший курс HELP, який надає єдиний ресурс із питань гендерної рівності та правосуддя, що охоплює стандарти, прецедентну практику, звіти з моніторингу й інструменти законодавчого забезпечення РЄ щодо цього питання. Теми досліджуються з практичної точки зору з використанням презентацій, інтерактивних екранів, тести знань і рефлексивні вправи. Курс стане корисним для працівників суду, органів правопорядку, соціальних працівників, національних правозахисних установ (офісів омбудсменів), організацій громадянського суспільства, ЗМІ та інших фахівців, які працюють у сфері гендерної рівності.

Фасилітацію регіональних адаптованих курсів проводять спеціально підготовлені національні тренери курсу HELP, які допомагають узаємодіяти з платформою, пропонують додаткові ресурси та вправи, модерують онлайндискусії. З цією метою буде створена спеціальна сторінка HELP, яка дозволить обмінюватись інформацією та виступить форумом для обговорення.

У ході онлайн–презентації національні тьютори курсу обговорили з представниками державних освітніх установ п’яти країн структуру, цілі курсу та визначили цільову аудиторію й часові рамки його впровадження.