Національна школа суддів України

Отримання нових практик розгляду кредитних справ

23 та 24 квітня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у десятій групі спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді проводиться тренінг щодо особливостей розгляду справ, які виникають із кредитних правовідносин.

Викладачі Лілія Гуцал та Світлана Ященко розглянуть зі слухачами та слухачками значну кількість законодавчих актів, що регулюють розгляд судами кредитних спорів; вивчать елементи кредитного договору та опанують процесуальні особливості розгляду цією категорії цивільних справ.

Майбутнім володарям суддівських мантій буде запропоновано взяти участь у рольовій грі з проведення підготовчого  судового засідання у справі про стягнення кредитної заборгованості. У ході проведення інтерактивного опитування вони спочатку дадуть відповіді, які пізніше повинні будуть обґрунтувати.

Тренінг щодо особливостей розгляду кредитних справ присвячено також вивченню видів забезпечення виконання кредитних зобов’язань. Тренери на практичних прикладах обговорять зі слухачками та слухачами такі способи забезпечення виконання у кредитних правовідносинах, як порука, гарантія, застава. Після коротких презентацій у форматі Power Point, які проводять тренери, передбачено експрес–опитування кандидатів та кандидаток на посади суддів і вирішення практичних завдань.

В одному з таких завдань вони, наприклад, мають проаналізувати дії колеги з точки зору дотримання норм цивільного процесуального законодавства України та вказати на порушення норм процесуального права, допущені ним. Після цього майбутні законники мають запропонувати правильний алгоритм дій судді в модельній ситуації з посиланням на норми Цивільного процесуального кодексу України. При цьому всі варіанти відповідей записуються на фліпчартах для того, щоб пізніше знайти оптимальний із них.

У групах із шести майбутніх суддів, які створюються для обговорення практичних завдань,  розгортаються жваві дискусії, які є підтвердженням заінтересованості в отриманні нових практик.