Національна школа суддів України

Симуляції розгляду цивільних справ

5–6 квітня 2018 року в місті Харкові в ході спеціальної підготовки з цивільного судочинства було проведено тренінг “Особливості ведення судового засідання та спілкування з окремими категоріями учасників судового процесу”. 

Метою  тренінгу було  спрямування майбутніх суддів на необхідність формування умінь і навичок для вирішення ситуацій, що виникають при спілкуванні з учасниками процесу.

Викладачі,  судді Дмитро Крівцов та Ольга Чайкіна обговорювали із слухачками та слухачами питання щодо  правильного застосовування законодавчих норм  при  вирішенні процесуальних колізій, які виникають в ході розгляду справ за участю окремих категорій учасників процесу; розвивали навички ведення судового засідання та спілкування з різними категоріями учасників судового процесу.

Тренінг супроводжувався демонстрацією навчальних відео,  роботою з модельними справами в малих групах та обговоренням позиції кожного із учасників судового процесу та дій судді щодо розгляду відповідних клопотань.

У ході симуляцій судового розгляду цивільних справ, майбутнім суддям надавалася можливість практично застосувати положення процесуального законоздавства, що регулюють права та обовязки учасників судового процессу,  підстави та порядок застосування заходів процесуального примусу.