Національна школа суддів України

СТАРТУВАВ БЛОК СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ “ЦИВІЛЬНЕ СУДОЧИСТВО”

5 березня 2018 року  розпочато проведення тренінгіві з цивільного судочинства для  кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки.

Ці тренінги  будуть тривати більше 20 днів.

Програма спеціальної підготовки в цій частині передбачає набуття кандидатами на посаду судді вмінь і навичокзастосування Конвенції та практики Європейського суду в частині права на справедливий суд, доступу до правосуддя, права на повагу до приватного та сімейного життя,на шлюб, свободу вираження поглядів, вільне володіння майном та інших прав і обов’язків “цивільного характеру”, гарантованих Конвенцією.

У ході тренінгу “Докази та доказування”слухачки та слухачі будуть мати можливість опанувати зміст доказів і доказування в цивільному процесі, уміти визначати роль кожного учасника процесу у процедурі доказування, розвинути практичні навички перевірки та оцінки доказів уцивільному процесі, зокрема визначати належність і допустимість доказів, а також застосовувати підстави звільнення від доказування. Усі зазначені навички знадобляться майбутнім суддям для встановлення дійсних обставин справи та ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого рішення, коли вони будуть здійснювати судочинство.  

Матеріали тренінгів з особливостей розгляду окремих категорій справ нададуть змогу слухачам і слухачкамрозуміти зміст принципів і норм права, які регулюють відносини в окремих категоріях справ;знати судову практику та правовівисновки судів касаційної інстанції.

 Майбутні судді отримаютьуміння та навички правильно визначати, тлумачити та застосовувати в судовій діяльності принципи та норми права, які регулюють відносини прав власності; визначати категорію споруза його предметом і підставами; перевіряти підвідомчість і підсудність справи; визначати коло осіб спору, предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню; вирішувати спір у розумні строки.

         

“Написання судових рішень у цивільному судочинстві” – це тренінг, на якому кандидатки та кандидати на посаду суді зможуть удосконалити  свої навички у виготовленні судових рішень відповідно до процесуальних вимог щодо їх структури  та  змісту. 

Вони навчаться лаконічно, послідовно та точно викладати позиції та доводи сторін, інших учасників цивільного процесу,результати аналізу та оцінки доказів, зібраних у справі, мотиви прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору з посиланням на практику Європейського суду.Майбутні судді зможуть навчитися чітко формулювати та викладати резолютивну частину судового рішення тощо.