Національна школа суддів України

Відшкодування шкоди: вирішення практичних завдань

4 та 5 травня  2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у десятій групі спеціальної підготовки проводиться тренінг щодо особливостей розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди.

Викладачі Віктор Яцина, Наталія Якуша та Софія Данилів розглядають зі слухачами та слухачками нормативну базу та рішення судів у цій категорії справ з метою опанування процесуальних особливостей їх розгляду.

Упродовж двох днів майбутні володарі суддівських мантій мають вирішити одинадцять практичних завдань. Відповідні рішення будуть прийматися  після обговорення підготовлених завдань групами слухачок і слухачів.

В одному з таких завдань, наприклад, передбачено проведення аналізу дій судді щодо дотримання норм цивільного процесуального законодавства при надходженні позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої  недоліками товару, а в іншому завданні – про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом.

Після презентацій представниками кожної групи прийнятих рішень, досвідчені тренери висловлять свої поради та рекомендації з оптимальними шляхами вирішення питань, які постають перед суддями в ході підготовки та розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди.

Для кращого розуміння матеріалів цього курсу в аудиторії демонструються відеофільми, які були підготовлені Національною школою суддів України спільно з українсько–канадським проектом  “Освіта суддів – для економічного розвитку”. Після їх перегляду передбачено проведення дискусій, модераторами яких є тренери.

З метою контролю рівня засвоєння навичок та вмінь, необхідних  для правильного вирішення спорів про відшкодування шкоди,   кандидатки та кандидати на посаду судді проходять інтерактивні опитування, в ході яких відповідають на питання, які пов’язані з  темою тренінгу про особливості розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди.