Національна школа суддів України

Земля – основне національне багатство

Вирішення спорів щодо переходу права власності на земельну ділянку та інші спори, предметом яких є земля, мають свої особливості.  У межах блоку цивільного судочинства програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника суддів щонайменше три роки, для вивчення зазначених особливостей відведено значний час.

Так, 23 та 24 квітня 2018 року одночасно у двох групах у місті Києві слухачки та слухачі проходили тренінги для отримання навичок і вмінь вирішувати спори, які виникають між особами в земельних правовідносинах.

Зокрема, модуль  щодо загальних положень судового розгляду земельних спорів дає можливість сформувати та розвинути навички майбутніх володарів суддівських мантій правильно визначати підсудність  земельних спорів, розмежовувати цю категорію судових спорів за певними критеріями до юрисдикції цивільних, господарських або адміністративних судів. У ході такого вишколу завтрашні судді будуть уміти належно організувати підготовку справ у спорах із земельних відносин для розгляду по суті, зокрема із застосуванням новел цивільного процесуального законодавства.

На тренінгу розкрито основні положення про набуття права на землю, приватизацію землі, категорії земель, повноваження органів приватизації землі. Матеріали розробленого курсу допоможуть слухачкам і слухачам детально розібратися в особливостях переходу прав на землю за цивільно–правовими угодами та застосування правил позовної давності в земельних спорах.

Вивчення особливостей розгляду окремих категорій земельних спорів дасть можливість кандидаткам і кандидатам на посаду судді здобути навички правильного застосування  способів захисту в земельних спорах та отримати  уміння вибирати способи захисту в залежності від характеру спірних відносин. Досвідчені тренери звертають увагу на особливості застосування земельного законодавства у спорах про поділ майна подружжя, спадкування земельних ділянок, визначення порядку користування земельними ділянками та щодо меж ділянок, добросусідства та користування землею.

Крім того, у матеріалах тренінгу є практичні приклади земельних спорів, у ході вирішення яких застосовувалися положення статті 1 Першого протоколу до Конвенції та практика Європейського суду.  

У ході заняття демонструється якісний відеоматеріал, в якому ролі сторін та суддів у земельних спорах виконували працівники та викладачі Національної школи суддів України. Ці модельні цивільні справи є практичними завданнями, які наближені до  реальних судових спорів із земельних правовідносин.

Розробниками тренінгу є судді місцевих судів Київської області Андрій Потапенко, Костянтин Медведєв, Олександр Тиханський, які мають досвід вирішення значної кількості земельних спорів. Інтерактивні форми проведення занять – “мозкові штурми”, модеровані дискусії, експрес–опитування за допомогою  електронної системи клікерів допомагають слухачам опанувати складні матеріали курсу щодо особливостей розгляду цивільних справ про земельні конфлікти.

Підготовлені розробниками матеріали тренінгу доносять майбутнім суддям на заняттях у Києві досвідчені викладачі (тренери) – судді всіх інстанцій Валерія Бабко, Наталія Пономаренко,  Світлана Голуб та Євгенія Усенко.