Національна школа суддів України

Дотик до судового процесу

17–18 вересня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів і слухачок 11 групи спеціальної підготовки проходив тренінг на тему: “Особливості ведення судового засідання та спілкування з окремими категоріями учасників судового процесу”.

Провести перший у цивільному блоці, інтерактивний і великий за обсягом тренінг запрошено досвідчених суддів у відставці– Наталію Ільченко та Ганну Приміч.

Тренери детально вивчали зі слухачками та слухачами:

 особливості цивільного процесу,

 питання застосування процесуальних строків,

 форми та види судових проваджень,

 особливості розгляду справ по суті та багато інших важливих питань.

Питання щодо правильного застосовування законодавчих норм  при  вирішенні процесуальних колізій, які виникають в ході розгляду справ за участю окремих категорій учасників процесу, викликали в майбутніх суддів неабиякий інтерес, вони активно обговорювали питання, ділилися думками та аргументували свої позиції.

У ході виконання практичних завдань, якими максимально наповнена програма тренінгу, майбутнім володарям суддівських мантій удалося відчути буквально на дотик судовий процес, спробувати його, почути його звучання.

Так, слухачі та слухачки вже навчалися готувати ухвалу про призначення судової експертизи та проводили підготовче засідання. Наступного дня вони знову, розподіливши між собою ролі в малих групах, проводили судові засідання за чотирма модельними справами.

Після проведення кожної з таких вправ обов’язково мало місце  обговорення їх із тренерами, надання досвідченними суддями безцінних порад і настанов  майбутнім суддям.    

Активно розвиваючи навички ведення судового засідання та спілкування з різними категоріями учасників судового процесу, слухачки та слухачі мали можливість практично застосувати положення процесуального законодавства, що регулюють права та обов’язки учасників судового процесу, порядок вирішення відводів, клопотань, питання приводу свідків у судове засідання, підстави та порядок застосування заходів процесуального примусу та багато інших процесуальних завдань.

Тренінг супроводжувався демонстрацією відеороликів, численними опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів, які допомагають закріпити отримані знання та застосувати їх на практиці.