Національна школа суддів України

На захисті прав і свобод громадян

15 червня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для кандидатів та кандидаток на посаду судді проведено тренінг про особливості проваджень у щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень. 

В Одеському регіональному відділенні саме цим тренінгом завершено вивчення майбутніми суддями блоку адміністративного судочинства. 

Нормативно-правові акти є основним джерелом права в сучасній Україні, займають особливе місце в системі правових актів. Разом із тим, до прийняття змін у 2017 році в Кодексі адміністративного судочинства України поняття “нормативно-правовий акт” в Україні на законодавчому рівні чітко не визначалося.  

Судді-тренери Ігор Завальнюк і Ганна Лебедєва зосередили увагу майбутніх колег на великій ролі суду в недопущенні порушення процесуальних та інших прав і свобод членів суспільства, у забезпеченні можливості для суб’єктів права оскарження нормативно-правових актів реалізувати належні їм права. Протягом тренінгу слухачі та слухачки детально дослідили поняття, ознаки та види нормативно-правових актів за різними класифікаційними ознаками, вивчили юрисдикцію, підсудність та учасників процесу при оскарженні нормативно-правових актів щодо громадянства. 

Вони розглянули особливі моменти судового розгляду у справах щодо оскарження нормативно-правових актів.   Виконання практичних завдань та експрес-опитування за допомогою електронної системи клікерів,  які були розроблені для цього тренінгу, допоможуть кандидатам та кандидаткам у судді закріпити отримані знання та навички та гідно пройти поточний і підсумковий контролі.