Національна школа суддів України

Спецпідготовка: розпочато тренінги з господарського судочинства

10 травня 2018 року Національна школа суддів України в чотирьох локаціях: у містах Києві, Львові, Одесі та Харкові розпочала проведення для майбутніх суддів тренінгів щодо господарського судочинства, які будуть тривати сім днів.

У програмі цього блоку передбачено проведення восьми тренінгів. Зокрема, буде проведено тренінги з особливостей розгляду господарських спорів, що виникають:

- із земельних правовідносин

- із корпоративних правовідносин

- про право власності та інші речові права

- у справах про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними

- у справах про банкрутство.

В Одеському регіональному відділенні третій блок розпочато проведенням двох тренінгів.

Тренінг “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в національній судовій практиці” проводили досвідчені судді Одеського апеляційного господарського суду Галина Діброва та Алла Ярош.

Тренери розпочали заняття із “вхідного” тестування  за рішеннями Європейського суду, які слухачки та слухачі мали самостійно опрацювати до проведення тренінгу. Після цього викладачі провели презентацію у форматі Power Point  із використанням фліп–чартів і практичне завдання, на якому майбутні судді вирішували модельну господарську справу, де правовідносини підпадають під дію статті 1 Першого протоколу до Конвенції.

“Докази і доказування в господарському судочинстві” – на таку тему провели тренінг судді господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, яка є одним із розробників цього тренінгу, та Лілія Грабован.

Кандидатки та кандидати на посаду судді опановували зміст доказів і доказування в господарському процесі, розвивали практичні навички оцінки та перевірки доказів, отримували вміння визначати предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню. Усе це їм має знадобитися в ході здійснення господарського судочинства, буде використано для встановлення дійсних обставин та ухвалення справедливих судових рішень у господарських справах.