Національна школа суддів України

Першочергове завдання – справедливість судових рішень

5 червня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів та слухачок спеціальної підготовки розпочався дводенний тренінг щодо написання судових рішень у кримінальному судочинстві та у справах про адміністративні правопорушення.

Завданнями таких занять є підготовка майбутніх суддів до написання якісних судових рішень, зокрема у кримінальних провадженнях. Це є надзвичайно важливим на сьогодні для українського суспільства.

Вирок суду є найважливішим актом правосуддя, вершиною процесуальної діяльності суду. Справедливе рішення кожного окремого суду в сукупності сприяє формуванню єдиної судової практики, відновленню довіри суспільства до суду та до правосуддя в цілому.

За результатами цього тренінгу кандидати та кандидатки на посаду судді закріпили свої знання щодо правильного тлумачення та застосування принципів і норм права, які регламентують питання написання судових рішень у кримінальному провадженні та у справах про адміністративні правопорушення, отримали вміння та навички, необхідні для підготовки та написання обґрунтованих судових рішень.

Перший день тренінгу присвячено написанню судових рішень у кримінальному судочинстві.

У ході першого дня тренінгу тренери Олександр Джулай та Альбіна Кадегроб обговорили з майбутніми суддями види судових рішень у кримінальному судочинстві, їх процесуальне оформлення, дослідили структуру та зміст вироку, розглянули правові норми щодо роз’яснення рішень і виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Також викладачі висвітлили особливості складання виправдувального та обвинувального вироків, детально розібрали структуру, зміст і процесуальне оформлення ухвал суду, а також написання ухвали слідчого судді.

Програма тренінгу насичена численними практичними завданнями, виконання яких супроводжувалося жвавими дискусіями в аудиторії. Майбутні колеги обмінювалися думками та міркуваннями, викладачі коментували виконання завдань, хвалили їх за правильне вирішення практичних завдань і виправляли допущені помилки.

Наступного дня слухачі та слухачки будуть вивчати загальні підходи та міжнародні стандарти написання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення, види та зміст постанови суду (судді), вчитися написанню обґрунтувань в окремих категоріях справ про адміністративні правопорушення.