Національна школа суддів України

Тонкощі судового провадження на підставі угод

31 травня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для кандидатів та кандидаток  на посаду судді  проведено тренінг щодо судового провадження на підставі угод.

Тренерами на цьому тренінгу були судді у відставці Галина Погорєлова та Лариса Карікова.

Під час тренінгу слухачі та слухачки вивчали види угод у кримінальному процесі, вимоги, яким мають відповідати ці угоди, а також обмеження в їх використанні.

Майбутні судді детально дослідили з викладачами

- особливості угод про визнання винуватості;

- умови, за яких суд має відмовити в затверджені такої угоди;

- усі тонкощі ухвалення вироку на підставі угод.

Усі важливі моменти судового провадження на підставі угод про примирення та угод про визнання винуватості тренери для кращого розуміння слухачами розібрали за допомогою яскравих прикладів із судової практики, у тому числі власної. Викладачі зосередили увагу на типових помилках суддів, які допускаються ними при розгляді в таких судових провадженнях.

Тренери роз’яснили молодим колегам підходи Європейського суду до процедури укладення угод про визнання провини та порядку оскарження вироків, заснованих на визнанні провини. 

Практичні завдання, які розроблено для вирішення в ході тренінгу, викликали заінтересованість та жваве обговорення. Слухачі та слухачки закріпили отримані знання та набули необхідних навичок, які стануть їм у нагоді в недалекому майбутньому  при вирішенні питань у суддівській мантії в порядку судового провадження на підставі угод.