Національна школа суддів України

Захист права власності: особливості господарських спорів

11 травня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у десятій групі спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді відбувся тренінг щодо вирішення спорів про право власності та інші речові права.

Досвідчені судді Ольга Ємельянова та Євген Жиляєв розглянули зі слухачами та слухачками значну кількість законодавчих актів, що регулюють розгляд господарськими судами:

- спорів щодо права власності

- вивчили особливості віндикаційних

- негаторних 

- зобов’язально–правових позовів, а також  опанували процесуальні особливості розгляду цієї категорії справ.

Для того, щоб викликати інтерес до активної праці майбутніх суддів на заняттях, викладачі розпочали цей тренінг з інтерактивного опитування за допомогою системи клікерів. Кандидатки та кандидати на суддівські посади відповідали на питання щодо змісту права власності, спільної часткової власності, підстав для звернення до суду з позовом про визнання права власності тощо.

Результати голосування за допомогою клікерів показали, що завтрашні судді обирають  різні варіанти відповідей на підготовлені запитання. Після того, як на екрані висвітлювалося відсоткове співвідношення варіантів відповідей, частина слухачів і слухачок пояснювали обґрунтування своїх відповідей, після чого відбулося обговорення з викладачами  різноманіття поглядів на одні ж і ті самі питання.

Коли в ході тренінгу на опрацювання групи було винесено питання щодо обставин, які  підлягають доведенню при розгляді господарських справ про визнання права власності за набувальною давністю, то в аудиторії відбулося жваве обговорення питань одночасного застосовування  окремих статей Цивільного кодексу України. Тренери та майбутні володарі суддівських мантій з’ясували, який період володіння майном ураховується при вирішенні спору, та чи є  можливість визнання такого права, коли між сторонами існують договірні правовідносини.

Окрім презентацій, які продемонстрували тренери, інтерактивних вправ і тематичних дискусій, завтрашні судді вирішували практичні судові завдання, які дадуть їм можливість належним чином підготуватись до ухвалення справедливих рішень у господарських справах.