Національна школа суддів України

Законність, обґрунтованість і справедливість покарання

1 червня 2018 року в місті Києві у двох групах слухачі та слухачки спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, у межах четвертого блоку “Кримінальне судочинство” пройшли тренінг “Призначення покарання у кримінальних справах”.

Основною метою тренінгу є розвиток у кандидаток та кандидатів на посаду судді навичок призначення покарання особам, які визнаються винними у вчиненні злочину, з дотриманням принципу індивідуалізації покарання та вимог щодо законності, обґрунтованості та справедливості покарання.

Тренери Ольга Шаповалова, Ірина Воробйова, Ольга Луньова, Петро Заруба, Ірина Шаповалова та Лілія Симаченко зосередили увагу майбутніх суддів на вимогах закону щодо необхідності мотивування покарання у вироку суду. Вони висвітлили актуальні питання, що виникають у зв’язку з визначенням конкретного розміру покарання в межах санкції статті Кримінального кодексу України, особливості призначення покарання окремим категоріям осіб і принципи призначення покарання за незакінчений злочин і злочин, скоєний у співучасті. Викладачі розглянули з майбутніми колегами питання щодо особливостей призначення таких додаткових видів покарань, як позбавлення спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу та питання, пов’язані зі звільненням від відбування покарання з випробуванням.   

У ході тренінгу учасники також подискутували, проглянули відеофільм і виконали практичні завдання.

Ураховуючи жвавість обговорення актуальних питань, можна стверджувати, що кандидати та кандидатки отримали нові необхідні знання та збагатили свій практичний професійний досвід.