Національна школа суддів України

Імплементація європейського механізму захисту прав людини при здійсненні правосуддя

8 травня 2019 року в місті Тернополі Чернівецьким  регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів  на тему: “Застосування Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Мета заходу – сформувати вміння регулювати спірні відносини на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики Європейського суду з прав людини, а також розвинути навички щодо розуміння понять, які сформульовані у Конвенції та рішеннях ЄСПЛ.

Відкриваючи семінар, заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій та голова  Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області  Роман Грицак ознайомили працівників апаратів судів з метою, регламентом заходу та актуальними питаннями, передбаченими програмою.

Викладачами на семінарі були суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидат юридичних наук Аліна Федіна, суддя Глибоцького районного суду Чернівецької області Віталій Цуркан та суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців Євген Нестеренко.

Семінар було розпочато із демонстрації фільму про Європейський суд з прав людини.

У ході семінару Віталій Цуркан розповів про місце Конвенції у правовій системі України, а також про застосування практики, структуру рішення та основні елементи Європейського суду з прав людини. Значну увагу викладач приділив принципу верховенству права, детально охарактеризував усі його складові та обговорив зі слухачами рішення судів із питань застосування принципу верховенства права.

Про особливості застосування норм матеріального права (національного законодавства), які регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства зі статтями 2, 3 Конвенції в аспекті складних умов сьогодення, розповіла Аліна Федіна.

Євген Нестеренко залучив учасників семінару до обговорення питань  щодо права на справедливий суд (кримінальний та цивільний аспекти ст. 6 Європейської конвенції з прав людини: доступ до суду, незалежність, безсторонність, публічність, розумний строк) .

Після закінчення заходу учасники поділились враженнями, висловили свої побажання та пропозиції.