Національна школа суддів України

Зустріч представників проєктів/програм донорських організацій

6 вересня 2023 року ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова та Тетяна Фулей взяли участь у черговій щомісячній онлайн-зустрічі представників проєктів/програм міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права та підтримки професійного навчання суддів, організованій у межах ініціативи Програми USAID “Справедливість для всіх”.

Нинішня зустріч була присвячена обговоренню питань щодо посилення спроможності українських судів вирішувати справи про воєнні злочини.

У ролі ключового спікера зустрічі виступив ректор Микола Оніщук, який у ході своєї презентації поінформував партнерів про суддівську освіту в Україні в умовах воєнного часу та діяльність Школи у сфері підвищення професійної кваліфікації українських суддів для забезпечення справедливого й ефективного розгляду справ про воєнні злочини. Йшлося, зокрема, про основні завдання Школи, заходи зі збереження здатностей до освіти, виклики у зв’язку з війною, розробку навчальних курсів та допоміжних методичних матеріалів із основних категорій воєнних злочинів, проведення вебінарів і практикумів для суддів з актуальних питань воєнного права, співпрацю з програмами та проєктами міжнародної технічної допомоги, тощо.

Окрему увагу М. Оніщук приділив Комплексному плану Національної школи суддів України щодо підвищення рівня професійної компетентності суддів при розгляді справ про воєнні злочини, у реалізації якого провідну роль зіграла Програма USAID “Справедливість для всіх”. В рамках цього плану ректор НШСУ представив “Настільну книгу судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини” та Консультативну раду “C24”, які мають стати допоміжними інструментами для українських суддів при розгляді справ про порушення норм міжнародного гуманітарного права та воєнні злочини.

Крім того, М. Оніщук поінформував партнерів про співпрацю НШСУ з навчальними закладами та установами низки зарубіжних країн, зокрема Італії, Франції, США, Нідерландів, Польщі, Болгарії, а також із 30 проєктами та програмами міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу, Ради Європи та Європейської мережі суддівської освіти.

Під час зустрічі також були заслухані презентації з тематики дискусії ґрантерів Програми USAID “Справедливість для всіх” – ГО “Медійна ініціатива за права людини”, що впроваджує проєкт “Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз”, та ГО “Вектор прав людини”, яка здійснює проєкт “Судові комунікації щодо справ про воєнні злочини”.

Упродовж зустрічі представники проєктів/програм МТД і партнери мали змогу прокоментувати виступ спікера та задати йому предметні питання, а також поінформувати про свою поточну і заплановану діяльність на найближчі місяці.

Наступну зустріч заплановано на початок жовтня 2023 року.