Національна школа суддів України

Гендерно зумовлене насильство, тортури та свавільні вбивства

24 липня 2023 року Національна школа суддів України спільно з Центром навчання суддів та прокурорів Нідерландів за сприяння Європейської мережі суддівської освіти провела онлайн-вебінар “Гендерно зумовлене насильство, тортури та свавільні вбивства” з метою підвищення рівня кваліфікації українських суддів та прокурорів.

Навчання відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та віцеректор Центру навчання суддів та прокурорів Нідерландів, член Керівної ради Європейської мережі суддівської освіти Ремко ван Турен, які відзначили важливість тематики заходу в реаліях сьогодення з точки зору досягнення єдності у розслідуванні різних аспектів воєнних злочинів та розгляді відповідних кримінальних проваджень у суді.

Модерував навчання заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко.

Викладачем вебінару виступив професор судової медицини, етики та медичного права на медичному факультеті Коїмбрського університету (Португалія), колишній директор Інституту судових експертиз Португалії Дуарте Нуно Вієйра. У ході своєї презентації міжнародний експерт зосередив увагу суддів та прокурорів на злочинах, пов’язаних з гендерно зумовленим насильством (сексуальним насильством), свавільними вбивствами та катуваннями з позиції судово-медичної експертизи. Акцент було зроблено на тому, як проводити розслідування та як обробляти його результати в судовому процесі. Крім того, було обговорено відповідні міжнародні протоколи (ООН), які відіграють свою роль у цих справах (Стамбульський протокол про катування та Міжнародний протокол про свавільні страти), а також практичні аспекти застосування національного та міжнародного права у відповідних справах.

Після виступу спікера традиційно відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої слухачі вебінару мали можливість поставити експерту додаткові запитання з тематики заняття та предметно подискутувати з озвученої проблематики.