Національна школа суддів України

Напрями співпраці з Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва

10 жовтня 2023 року ректор Микола Оніщук провів онлайн-зустріч з директором Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Штефаном Хюльсхьорстером.

Метою зустрічі керівництва Національної школи суддів України та Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва, яких пов’язує тривала успішна співпраця, було обговорення напрямів і механізмів взаємодії у 2024 році та подальшій перспективі.

Микола Оніщук відмітив попередній успішний досвід співпраці НШСУ та IRZ, зокрема залучення німецьких експертів до проведення у 2022 та 2023 роках підготовки суддів Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду, а також пріоритетні напрями роботи установи в найближчому майбутньому. Крім того, ректор поінформував німецьких партнерів про діяльність НШСУ в умовах воєнного стану, тематику нинішніх навчальних курсів, плідну співпрацю Школи з Європейською мережею суддівської освіти та європейськими суддівськими школами, у ході якої розробляються та проводяться важливі навчальні заходи для українських суддів і прокурорів з тематики військових та воєнних злочинів, та плани спільної діяльності з Міжнародною академією Нюрнберзьких принципів щодо проведення різнопланових навчальних заходів по використання у судовій практиці положень міжнародного кримінального права при розгляді справ про воєнні злочини.

У свою чергу Штефан Хюльсхьорстер поінформував про перспективи та можливості IRZ щодо подальшої співпраці з НШСУ у наступному році, а також відмітив активну та послідовну позицію Школи щодо підготовки та проведення навчальних заходів для українських суддів з актуальних тем в умовах воєнного стану.

Під час зустрічі були обговорені та попередньо узгоджені питання щодо можливості залучення німецьких експертів до програм підготовки суддів Вищого антикорупційного суду у 2024 році та проведення тематичних тренінгів для суддів адміністративної юрисдикції з питань накладення санкцій та вилучення активів на користь української держави стосовно осіб, які сприяли діяльності країни-агресора, боротьби з відмивання коштів, електронних доказів, тощо.

Окрім цього, були обговорені інші перспективні пропозиції щодо розширення співпраці та залучення представників судової влади України до навчальних заходів на території Німеччини для обміну досвідом та участі у професійних дискусіях.

Учасниками зустрічі також були від НШСУ – начальниця відділу Тетяна Пустовойтова, заступниця начальника відділу Вікторія Семенюк та наукова співробітниця Оксана Прядка, від IRZ – старший менеджер проєктів Вольфрам Гертіг та менеджерка проєктів Руслана Роса.