Національна школа суддів України

Особливості роботи секретарів судових засідань в судах в умовах воєнного стану

6-9 червня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно із Львівським регіональним відділенням та Одеським регіональним відділенням проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів в режимі онлайн у застосунку “Zoom”.

Відкрила підготовку заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК, яка ознайомила слухачів з викладачами і тематикою програм чотириденної підготовки та двох одноденних семінарів-практикумів; звернула увагу слухачів на особливості проходження підготовки в режимі онлайн і регламент роботи, а також розповіла про дотримання правил особистої безпеки під час повітряної тривоги. Заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна ЗОЛОТНІКОВА привітала учасників і побажала успіхів в отриманні знань.   

Для проведення підготовки і семінарів-практикумів запрошені досвідчені судді-викладачі та інші фахівці.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана ЯРЕШКО розповість про застосування ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, розгляне практику Європейського суду з прав людини, а також зосередить увагу на застосуванні верховенства права в діяльності судової влади як найважливішої засади судочинства в умовах воєнного стану.

Під час лекції судді Господарського суду Одеської області Юлії БЕЗДОЛІ слухачі отримають інформацію про процесуальні вимоги до ведення протоколу судового засідання, правила ведення журналів судових засідань, ведення протоколу судового засідання при допиті експерта в суді, особливості проведення закритого судового засідання тощо.

Директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук Олена МІЛІЄНКО детально проаналізує правовий статус секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів, а також зупиниться на відповідальності секретаря судового засідання згідно з трудовим законодавством та законодавством, що регулює проходження державної служби.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА розкриє актуальні питання законодавства і практики відновлення втрачених судових проваджень.

Корисними для професійного зростання будуть лекції керівника регіональної служби підтримки в Тернопільській області ДП “Інформаційні судові системи”  Миколи ОЛІЙНИКА про новели щодо створення технічного запису судового засідання і ведення протоколу (журналу) судового засідання засобами підсистеми відеоконференцзв’язку. Також викладач обговорить з учасниками недоліки і помилки, які були допущені секретарями судових засідань під час здійснення фіксування судового процесу технічними засобами у КП “ДСС”.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр КРИЖНИЙ висвітлить тему щодо  забезпечення виконання зобов’язань у господарському судочинстві та акцентує увагу на відповідальності за порушення господарських зобов’язань.

Головний державний інспектор сектору з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків Максим ЗАХАРОВ обговорить зі слухачами практичні аспекти заповнення електронних декларацій в умовах воєнного стану і зупиниться на відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Заступник директора Львівського регіонального відділення Тетяна АІЛІНЧІЙ підвищить обізнаність секретарів судових засідань щодо надання домедичної допомоги, надасть практичні рекомендації щодо роботи з постраждалими, які перебувають у критичному стані, зокрема при втраті свідомості, під час отримання уламкових або вогнепальних поранень, перебування в задимлених приміщеннях тощо.

Заступник керівника апарату Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Аліна КІРАКОСЯН залучить слухачів до обговорення актуальної теми щодо особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, зокрема, з порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними порушеннями, розповість про необхідність створення умов доступності будівель і приміщень судів для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Також в рамках підготовки передбачено проведення:

  • · 07 червня 2023 року семінару-практикуму “Інформаційна війна – як вийти переможцем”. Модеруватиме заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук  Андрій МАСЛЮК. Викладачами запрошені: Андрій МАСЛЮК і психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка ФАРАФОНОВА. Метою семінару-практикуму є набуття навичок розпізнавання пропагандистських ресурсів під час воєнного стану, отримання знань про інформаційну безпеку під час війни, ознайомлення із алгоритмом спеціальних інформаційних операцій та основними методами проведення спеціальних інформаційних операцій.
  • · 08 червня 2023 року семінару-практикуму “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма”. Модеруватиме головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана КАБИШ. Викладачами запрошені: Оксана КАБИШ і головний спеціаліст відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України Олена ХАВЛЮК. Метою семінару-практикуму є поглиблення знань про норми сучасної української мови та особливості їх застосування у правовому дискурсі.

За підсумками успішного проходження чотириденної підготовки учасники отримають електронну форму Сертифіката НШСУ.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.