Національна школа суддів України

Порядок розгляду справ окремого провадження

25 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів місцевих загальних, апеляційних судів та Верховного Суду онлайн–семінар “Окремі аспекти розгляду заяв у порядку окремого провадження та заяв про відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану”.

Відкриваючи навчальний захід начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) суддя у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Олена Умнова підкреслила, що з початком активних воєнних дій виникла потреба в додатковому обговоренні питань, що стосуються окремого провадження та відновлення втрачених судових проваджень.

До проведення навчання залучено лекторів Людмилу Макаренко суддю Володарського районного суду Київської області, Катерину Котельву суддю Галицького районного суду міста Львова, Валентину Маліновську суддю Шевченківського районного суду міста Києва та головну спеціалістку Дніпровського регіонального відділення, суддю у відставці Віру Гайдук.

На семінарі обговорено особливості розгляду справ у порядку окремого провадження, зокрема за заявами про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою,  про встановлення фактів народження, фактів смерті, зокрема на тимчасово окупованій території. Також було висвітлено питання щодо порядку відновлення втрачених судових проваджень, надано інформацію про актуальну судову практику з питань втрачених судових проваджень.

Під час семінару учасники мали можливість обговорити сталі правові позиції і новели законодавства стосовно розгляду зазначених категорій справ.