Національна школа суддів України

Тлумачення норм права в адміністративному судочинстві

23 листопада 2023 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум “Тлумачення норм права в адміністративному судочинстві” для суддів адміністративних судів.

Модерувала захід Любов Гончар, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів), яка ознайомила учасників з метою навчального заходу, представила викладачів та визначила формат роботи.

Участь у проведенні семінару-практикуму взяли Олексій Піддубний, завідувач кафедри цивільного та господарського права Національного університету біоресурсів та природокористування, доктор юридичних наук,  професор, Олена Терлецька, суддя Київського окружного адміністративного суду, та Олександр Ситников, суддя Вищого адміністративного суду у відставці, кандидат юридичних наук.

Під час навчання предметом обговорення були  процес тлумачення норм права, як складової частина його застосування судом; загальні положення тлумачення: поняття, мета, алгоритм тлумачення; правотлумачна діяльність судів та  практичні способи тлумачення правових норм;  судова практика та застосування тлумачення норм права.

В процесі навчання судді брали участь у модерованих дискусіях, обговорили проблемні питання та обмінялися думками.