Національна школа суддів України

Цикл вебінарів з Офісом Омбудсмана

20 лютого 2024 року Національна школа суддів України провела другий вебінар з циклу навчальних заходів у співпраці з Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Цього разу зустріч працівників апаратів судів з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини була присвячена питанням доступу до публічної інформації в умовах воєнного стану.

У проведенні навчання взяли участь головні спеціалісти відділу прав на доступ до інформації Департаменту моніторингу додержання інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Сергій Безуглий та Олександр Юрченко.

Модерувала вебінар заступник директора Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Яна Шевцова.

Учасники заходу детально розглянули загальні принципи доступу до публічної інформації. Тренерами було акцентовано, що навіть у період воєнного стану право громадян на доступ до інформації, яка належить до сфери публічної діяльності, залишається недоторканим, за умови, що це не суперечить законодавству та національній безпеці.

Слухачі отримали рекомендації з подання та обробки інформаційних запитів, зокрема, щодо строків відповіді та можливих обмежень. Були розглянуті особливості організації роботи із забезпечення доступу до персональних даних, процедура та вимоги оприлюднення інформації в період воєнного стану. Окрему увагу доповідачі приділили огляду категорій інформації, які можуть бути обмежені для загального доступу в період воєнного стану, зокрема, інформація, що стосується військової та національної безпеки. Крім того, присутніх проінформували про правові та процедурні аспекти обмеження доступу до інформації та можливі шляхи оскарження таких обмежень.

Впродовж навчання, під час жвавих обговорень та сесії відповідей на запитання, учасники отримали необхідні знання та дієві інструменти задля забезпечення доступу до публічної інформації.

Наступний захід ініціативи “Цикл вебінарів з Офісом Омбудсмана” буде присвячений питанням захисту персональних даних та відбудеться 29 лютого 2024 року.

Реєстрація учасників за посиланням