Національна школа суддів України

2–6 грудня 2013 р. м. Севастополь. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

2–6 грудня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.


Для проходження підготовки прибуло 9 секретарів судового засідання.

Для проведення підготовки запрошено керівника апарату господарського суду м. Севастополя  Стефаненка Василя Михайловича,   заступника  керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладача Севастопольського регіонального відділення НШСУ Мірошниченко Ганну Анатоліївну, старшого секретаря Севастопольського апеляційного господарського суду  Рєвєнко Марину Юріївну.

 Під час занять буде вивчено такі питання:

- Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих та апеляційних господарських судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах.

-  Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання в підготовці справи до судового розгляду.

-  Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

- Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

- Доступ до правосуддя і обслуговування користувачів. Адміністративна складова управління проходження справ у судах.

- Дії секретаря судового засідання  щодо оформлення завершеної розглядом господарської справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ  і копій документів.  Передача справ до архіву суду. Застосування Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання у ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, затвердженої наказом ДСА України від 15.12.2011 зі змінами, внесеними наказом ДСА України від 10.08.12 №96.

- Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, пе­ре­вір­ка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення протоколів судових засідань. Процесуальні вимоги до складання протоколу судового засідання. Специфіка написання протоколів судових засідань по окремих категоріях справ. Ведення судових засідань.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939–VI.    

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами.

Після закінчення підготовки усім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.