Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо спорів, які виникають із приводу проходження публічної служби

19 червня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом, Дніпропетровським окружним адміністративним судом і Дніпропетровським державним університетом внутрішніх справ проведено семінар у формі круглого столу на тему: “Актуальні питання щодо спорів, які виникають із приводу проходження публічної служби в органах Національної поліції та особливості розгляду адміністративних спорів за позовами суддів”.

Семінар відкрили директор Дніпропетровського регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський, заступник голови  Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров, голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віктор Олійник, завідувач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент Тетяна Мінка, суддя-спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Євгенія Жукова.

Модератором І сесії семінару на тему: “Актуальні питання щодо спорів, які виникають з приводу проходження публічної служби в органах Національної поліції” запрошено Євгенію Жукову.  Модератором ІІ сесії на тему: “Суддя як суб’єкт звернення до суду. Гарантії незалежності та соціального захисту” запрошено суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка. Заступник начальник відділу кадрового забезпечення Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Іваниця був дискусантом заходу.

На початку І сесії Тетяна Мінка розповіла про новели Закону України “Про Національну поліцію” та разом із Андрієм Іваницею провела дискусію з учасниками щодо проблемних питань застосування новел у практичній діяльності.

У ході виступу професора кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук Романа Миронюка розгорнулась дискусія з питань законодавчого врегулювання правовідносин щодо проходження служби та дисциплінарної відповідальності працівників Національної поліції.

Жвавий інтерес у суддів викликало обговорення проблем правового регулювання щодо прийняття та проходження публічної служби і атестації працівників Національної поліції. Ці питання з  учасниками семінару розглянули юрисконсульт Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Павло Кравченко та начальник відділу кадрового забезпечення Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Костянтин Бахчев.

Значну увагу було приділено аналізу судової практики з розгляду публічно-правових спорів, що виникають під час прийняття, звільнення та проходження атестації на посади працівників Національної поліції, а також при накладенні дисциплінарних стягнень. Міні-лекції щодо аналізу судової практики та проблемних питань доказування у справах цієї категорії спорів провели судді-спікери Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія Сліпець, Євгенія Жукова та  суддя цього ж суду, кандидат юридичних наук Василь Ільков. Із практикою Європейського суду з прав людини, яка може бути застосована суддями під час вирішення цієї категорії спорів, ознайомив суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Станіслав Златін.

Андрій Суховаров та суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Юлія Дадим розповіли про особливості апеляційного розгляду адміністративних справ, що виникають при оскарженні рішень органів Національної поліції про накладення дисциплінарних стягнень та правових позицій Вищого адміністративного суду України, Верховного Суду України з цієї категорії спорів щодо предмету спору, суб’єктного складу, правової природи спірних відносин.

Під час ІІ сесії учасників зацікавив виступ судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Світлани Конєвої щодо  правових підстав адміністративних позовів, з якими звертаються судді.

Актуальною була міні-лекція Сергія Уханенка щодо міжнародних норм правового статусу судді  та практики використання рішень Європейського суду з прав людини.

Учасники семінару активно обговорювали всі теми та обмінювалися досвідом.

Свої враження від участі у вищезазначеному заході та побажання щодо тематики наступних семінарів судді-учасники висловили, заповнивши анкету зворотного зв’язку задля удосконалення системи суддівської освіти в Національній школі суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.