Національна школа суддів України

Актуальні питання та перспективи впровадження електронного судочинства

12–14 квітня 2021 року Національна школа суддів України проводить дистанційну підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих загальних, апеляційних судів і Вищого антикорупційного суду.

Відкрив підготовку начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак, який  ознайомив учасників та учасниць із питаннями, які передбачені у програмі занять.

Підготовка секретарів розпочалася з удосконалення знань і навичок із українського ділового мовлення, правового письма та процесуального документування. Про зміни в українському правописі слухачі та слухачки дізналися з виступу головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксани Кабиш.

Про особливості використання в роботі секретарів судових засідань можливостей Єдиної судової інформаційно–телекомунікаційної системи, окремих її модулів і функціоналів учасникам та учасницям доповів начальник відділу супроводу онлайн–сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж і системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль. Викладач ознайомив із концепцією побудови ЄСІТС, принципами роботи в модулях “Електронний суд”, “Електронне діловодство”, “Фіксація судового засідання технічними засобами”, за допомогою тестової версії ЄСІТС продемонстрував порядок, особливості та актуальні питання обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу через використання можливостей підсистеми “Електронний суд”. На завершення виступу продемонстрував перспективи та актуальні питання впровадження окремих модулів і функціоналів ЄСІТС, що спрощують доступ громадян до правосуддя та оптимізують роботу працівників судів.

Правовий статус секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів, умови проходження служби в судах, порядок і підстави відповідальності секретаря судового засідання згідно з трудовим законодавством і законодавством, що регулює проходження державної служби, процесуальні засади діяльності секретарів судових засідань, методику їх роботи з матеріалами справ обговорить з аудиторією керівник апарату Згурівського районного суду Київської області Наталя Грицай. Окрему увагу викладачка зосередить на порядку застосування процесуально передбачених методів і засобів уникнення зловживань зі сторони учасників судового процесу, удосконалення навичок спілкування секретарів судових засідань зі складними учасниками процесу, а також методах взаємодії та співпраці зі співробітниками Служби судової охорони, працівниками Національної поліції України та Національної гвардії.

Директор Академії фінансового моніторингу Ростислав Марчук виступить з доповіддю щодо змін в антикорупційному законодавстві для державних службовців та актуальних питань запобігання  корупції, продемонструє практичні аспекти заповнення електронних декларацій державними службовцями.

Про нові Правила поведінки працівника суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020 слухачі та слухачки дізнаються з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко. Викладачка розповість про правила дрескоду державних службовців, етику спілкування працівників судів, зокрема, у соціальних мережах. Актуальною буде доповідь щодо особливостей роботи працівників апаратів судів в умовах карантинних обмежень.

Головний спеціаліст–психолог відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова надасть можливість секретарям судових засідань розвинути навички саморегуляції, безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психологиня надасть практичні поради та рекомендації щодо методів керування стресом, як протидії професійному вигоранню.

Надзвичайно пізнавальним буде виступ провідного наукового співробітника відділу “Тестологічний центр” Тетяни Богданевич, яка запропонує до обговорення питання цифровізації правосуддя, застосування технологій штучного інтелекту та допоміжних онлайн–сервісів для юристів.

Під час підготовки слухачі та слухачки зможуть удосконалити свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.